De manier waarop ‘de mens’ over tijd denkt is nogal beperkt. Men kent dat natuurlijk allemaal als een begrip dat aangeeft hoe laat het is. Of als men iets verder denkt als een maateenheid die bestaat uit seconden, minuten, uren, dagen, weken, maanden, jaren, decennia en eeuwen. Of misschien, als u lezer van Retecool bent, als een nogal abstract concept dat de voortgang, opeenvolging en meting van gebeurtenissen en veranderingen in het universum representeert.
Maar zelfs dan is het voor ons brein nauwelijks te bevatten hoe minuscuul en onbetekenend de tijdsduur van aanwezigheid van de mensheid op aarde is, als je het afzet tegen de tijd dat het universum bestaat.
De mensheid bestaat grofgezegd 1 miljoen jaar en het universum ongeveer 14 (HOEVEEL?!) miljard jaar. Twee Amerikanen, te weten filmmakers Alex Gorosh en Wylie Overstreet hebben in de korte film To Scale: Time geprobeerd om visueel te maken hoe verwaarloosbaar die 1 miljoen jaar is ten opzichte van die 14 miljard. En daar zijn ze prima in geslaagd. Ze zijn er aardig druk mee geweest en het heeft wel wat moeite gekost. Met het hele project zijn ze liefst 4 jaar bezig geweest. Hoewel dat natuurlijk universeel gezien, helemaal niks is, was het voor hen aardig wat werk.
En het resultaat mag er zijn! Hieronder de korte film en ook the making of. Meer ‘To Scale’ van dezelfde makers vindt u op hun website en hun YouTubekanaal. En voor de liefhebbers hier nog een fijne pdf met een mooie tijdlijn waarop u precies kunt zien hoe nietig u bent.
Ja, prima, maar wat was er voor het begin hè? Kan er iets uit niets ontstaan? een WONDER!
Zie je wel, de Bijbel is dus gewoon waar.
De twee scheppingsverhalen in Genesis 1:1-2:4a en 2:4b-25 zijn de bekendste bijbelse scheppingsteksten. Genesis m-2:4a begint met ‘In den beginne schiep God de hemel en de aarde’ en eindigt met ‘Tot zover het voortbrengen van hemel en aarde’ (2:4a). Tussen deze beide uitspraken in lezen we hoe God door het uitspreken van zijn machtswoord het heelal schept en inricht in zes dagen. Daarna rust Hij op de zevende dag. Dit alles wordt beschreven in een bijzonder kunstige vertelling. De zes scheppingsdagen worden in een gespiegelde volgorde weergegeven, waarbij dag 1 (schepping van het licht) correspondeert met dag 4 (schepping van hemellichamen), dag 2 (uitspansel en watermassa’s) met dag 5 (vogels en vissen) en dag 3 (land en gewassen) met dag 6 (landdieren en mensen).
Alles grijpt in elkaar en hangt met elkaar samen. Het behoort tot het bijbelse geloof dat de schepping geen grillige chaos is, maar orde bevat. Zo’n orde is niet vanzelfsprekend, maar is erin gelegd. Hierin ligt een belangrijke basis voor wetenschappelijk onderzoek van de natuur. Zulk onderzoek is alleen mogelijk wanneer de wereld inderdaad ordelijk is en een zekere logica vertoont.
Tegelijk moeten we ervoor waken dit verhaal te willen lezen als een letterlijke beschrijving van de toedracht van de schepping in week 1 van het heelal. Genesis 1 is in de eerste plaats een leerverhaal, een vertelling die een boodschap heeft. Het is niet allereerst bedoeld om technische en natuurwetenschappelijke informatie door te geven. Dit moet blijvend bedacht worden in alle discussies rondom ‘schepping of evolutie’.
Dat is een heel goed begin. Geweldig. @backrooms
Dit is zeer interessante informatie! Ik heb uw punten met veel plezier gelezen en ik denk dat u in veel opzichten gelijk heeft five nights at freddy’s
This is an excellent post I seen thanks to share it. It is really what I wanted to see hope in future you will continue for sharing such a excellent post Run 3.
De meest plezante manier waarop uw handschrift u mij overkomt doet de olijf uit mijn cocktail verslikken. Thanks many lots.
Your blog has garnered considerable genuine interest. I can see why, given how successfully you generated interest through your work skribbl io.