Vannacht heeft er een zeer zware aardbeving plaatsgevonden voor de kust van Chili. De zwaarste schok had een magnitude van 8,3. Miljoenen mensen zijn wegens een tsunamiwaarschuwing geëvacueerd, maar later is de waarschuwing ingetrokken en kon iedereen weer terug naar hun al dan niet beschadigde huis.
Dat brengt ons op een nieuwe aflevering van RC’s 14: Mooie maar dodelijke plekken op de wereld. Uiteraard in geheel willekeurige volgorde. Het barst op onze aardkloot namelijk van de locaties die op het oog schitterend zijn, maar waar voorzichtigheid geboden is.
1: Lake Karachay
Lake Karachay, hoog in het Ural-gebergte is van 1951 tot 1960 door de Sovjet Unie gebruikt om radioactief afval te dumpen. De straling in het meer is zo heftig, dat een zwempartijtje binnen een uur resulteert in de dood.
2: Cliffs of Moher
De Cliffs of Moher in Ierland zijn lieflijk, maar ook weer enorm spectaculair. Maar ze zijn vooral levensgevaarlijk. De kliffen steken gemiddeld 120 meter boven de zeespiegel uit, met het hoogste punt op 214 meter. Door erosie is de grond bij de rand erg onstabiel en dat resulteert regelmatig in al dan niet dodelijke valpartijen.
3: Pripjat
Pripjat behoeft eigenlijk geen introductie. Deze stad is na de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl in 1986 volledig ontruimd en nooit meer echt bewoond geweest. Het resultaat is een soort tijdmachine. Maar wel een levensgevaarlijke tijdmachine. Je kan en mag de stad met een gids bezoeken, maar blijf er geen dagen wegens hoge straling. Beter kijk je deze onwaarschijnlijk mooie RC Short over Pripjat.
4: Costa da Morte
Tussen de Galicische plaatsen Muros en Malpica bevindt zich de Costa da Morte. De naam heeft deze kuststrook te danken aan de vele schipbreuken. Vanwege de ligging, direct aan de Atlantische Ocean, en de grillige rotsen is het voor schepen bijzonder gevaarlijk om hier te varen.
5: Socrota
Het eiland Socrota, voor de kust van Jemen, heeft misschien wel het meest bizarre landschap dat je op aarde kunt vinden. Door de afgelegen ligging en het extreme klimaat (bloedverziekend hete zomers met temperaturen boven de 50 graden en zeer stormachtige winters, met zware regenval) leven er op het eiland planten en dieren die nergens anders ter wereld voorkomen. Naast het klimaat is de dreiging van piraten en terroristen ook iets waar je op Socrota rekening mee dient te houden.
6: Annapurna
De Annapurna behoort met haar 8091 meter bij de 14 (!) achtduizenders op aarde. Deze onwaarschijnlijk mooie berg is sinds de eerste beklimming in 1950 door 130 mensen beklommen, maar daar kwamen in het totaal wel 53 mensen bij om. Met recht de dodelijkste berg ter wereld.
7: Salton Sea Mud Pots
De Salton Sea is sowieso al niet de meest vriendelijke plek op aarde (maar wel extreem mooi), maar de Salton Sea Mud Pots gaan daar nog net even overheen. Met kokend water dat diep uit de aarde komt en pruttelend, kokendhete modder zijn deze mud pots schitterend om te zien. Maar blijf wel op afstand, want de modder kan alle kanten op vliegen.
8: Trolltunga
De Trolltunga in Noorwegen is een uitstekend stuk rots dat 350 meter boven het ondergelegen dal hangt. Ontzettend spectaculair, maar ook levensgevaarlijk om op te lopen. Want als je even niet uitkijkt en een misstap doet, lig je dus 350 meter lager op de grond en dat ga je niet navertellen.
9: Kjeragbolten
Als we dan toch in Noorwegen zijn. Nog zo’n plek waar je geen hoogtevrees moet hebben is de Kjeragbolten. Deze steen zit vastgeklemd tussen twee rotsformaties en eronder gaat het ook weer honderden meters recht naar beneden. ook hier is één misstap gegarandeerd dodelijk.
10: Xuankong Temple
De Xuankong Tempel in China, ook wel de hangende tempel genoemd, is 1500 jaar geleden op 75 meter hoogte tegen een klif aan gebouwd. Niet alleen de plek waar de tempel is gebouwd, maar ook de drie religies, boeddhisme, Taoïsme en Confusianisme, die er worden vereerd maakt de tempel bijzonder. Net als de ontzettend lage relingen die weinig beschermen tegen vallen.
11: Yungasweg
De Yungasweg in Bolivia heet in de volksmond El Camino de la Muerte. Wanneer je naar bovenstaande afbeelding van deze weg kijkt, wordt je direct duidelijk waarom. Onverhard, veel te smal voor het zware verkeer (nergens breder dan 3,2 meter) en geen vangrails (alsof dat helpt bij een zware vrachtwagen) om wegglijdende voertuigen tegen te houden. Per jaar komen er op deze nog geen 70 kilometer lange weg tussen de 200 en 300 mensen om.
12: El Camino del Rey
Aangezien er behoefte was aan een transportmogelijkheid tussen de Chorowatervallen en de Gaitanejowatervallen in de buurt van Malaga, is men in 1901 begonnen aan de Camino del Rey. In 1905 was het pad klaar, maar tientallen jaren later raakte het wandelpad in verval, waarna het in 1992 is gesloten. Enkele waaghalzen blijven het pad echter bewandelen, met spectaculaire beelden tot resultaat. In middels is het pad grotendeels gerestaureerd.
13: Devils Pool
De Devil’s Pool is een natuurlijk gevormd bassin bovenaan de Victoria Watervallen op de grens van Zambia en Zimbabwe. Het water in het bassin is, zeker vergeleken met de rest van de omgeving, erg rustig en nodigt uit om lekker relaxt in te gaan liggen. Maar hang niet te ver over de rand, want dan stort je zomaar 100 meter naar beneden in het water en dat ga je zo goed als zeker niet overleven.
14: Australië
Australië? Ja, Australië. Heel Australië zelfs. Australië heeft zo ongelofelijk veel dodelijke dieren, dat er een top 30 van kan worden samengesteld. Dus het werkelijke aantal dodelijke dieren ligt nog veel hoger. Alleen al van de 10 giftigste slangen ter wereld, leven er 8 in Australië. G’day mate, howaya?
Devil’s Pool, check! Ik ben er geweest toen de Zambezi ongeveer op z’n laagst stond (2 weken voor de start van het regenseizoen) en dat was al spooky. Niet zozeer Devil’s Pool zelf, want dat is een badkuip van een paar meter doorsnee, anderhalve meter diep met een ‘muur’ van ruim een meter breed waar je op kunt liggen en naar beneden kunt kijken. Beetje eng zo in het stromende water maar onvergetelijk uitzicht. Wat ik echt eng vond is dat je eerst naar Devil’s Pool toe moet zwemmen. Vanaf de zijkant. In datzelfde hard stromende water. Zonder muurtje.
Shining dat op de Trollentong (nr. 8) een concertje weggeeft:
https://www.youtube.com/watch?v=CRmjBDjBIro
Ik mis Rotterdam in dit lijstje, ik had echt niet verwacht dat Reet die zou vergeten.
Ah ja, Australië. Tijdje in Queensland gewoond. Als je in de zee ging liep je het niet ondenkbeeldige risico gebeten te worden door een kwal waarna je gegarandeerd een hartaanval ging krijgen.
Rondom ons huis zaten dit soort slangen: http://www.whatsnakeisthat.com.au/queensland/townsville.html Altijd leuk met onze kruipende baby. Op die leeftijd werd ze op de creche al geïnstrueerd weg te blijven van alles wat ook maar op een slang leek.
En last but not least, als je zonder bescherming buiten liep was je in 10 minuten verbrand. Townsville, de “skin cancer capital of the world”. Resultaat: ook heel veel Engelse ziekte wegens vitamine D-gebrek.
Ik zou d’r zo weer naar teruggaan 🙂
Kjeragbolten – check! Bij het startpunt van de wandeling is een hotel. Daar hangen een paar jaren 20 foto’s van een evenwichtskunstenaar met stoelen balancerend op datzelfde rotsblokje…
Na 6 jaar weer terug, én 4 van de 14 plekken overleefd 🙂
Hi Reet!