In een zaak rondom de aardbevingen waarbij het gaat om smartengeld voor de gedupeerden die aardbevingsstress of depressies overhouden aan de aardbevingen in Groningen heeft de rechter geoordeeld dat de NAM moet dokken.
Stress of depressies omdat je huis scheurt of op instorten staat zijn namelijk ‘niet normaal’, aldus de rechter. VVD-minister Kamp moet nog even gaan bestuderen wat hij van de uitspraak vindt. Wat gek is.
Als een halve provincie namelijk op instorten staat omdat jij zo nodig dikke gasdoekoes moet verdienen, levert dat heel begrijpelijk best wel wat aardbevingsstress op. Zeg maar, een stuk meer dan wanneer er een lampje naar beneden valt.
Daar is de rechter het nu dus mee eens. De gevolgen van de gasboring zijn een aanzienlijke verstoring van het woongenot. Dat mag niet als ‘normale’ overlast gezien worden. Joh…
Dat gaat de NAM een shitload aan geld kosten. De Staat kost het trouwens niets. Hoewel die ook fout zitten door de gaskraan niet eerder dicht te draaien, kun je niet aantonen dat de stress in dat geval minder of niet aanwezig was geweest.
Hoe toon je aan dat je stress of depressie van je gammele huis komt? Je schijnt namelijk als je in Groningen woont in Groningen te wonen en dat lijkt me op zich al traumatisch genoeg, er zijn mensen om minder totaal wappie geraakt.
Minder gas boren is als dansen op een vulkaan.
Onze aardgasbel is methaangas onder hoge druk in een poreus gesteente. Het gesteende is een kalkzandsteen en lijkt dus wel wat op de gasbetonstenen uit de bouwmarkt, alleen de gasbelletjes staan dan onder druk waardoor dit gesteente meer kan dragen. Het gas zit in dit gesteente omdat het op natuurlijke wijze niet weg kan/kon. De bevingen komen omdat de gasdruk verminderd. Door de bevingen scheuren niet alleen de gebouwen boven de grond, maar ook de afsluitende steenlaag boven de gasbel.
Nu kunnen we kiezen; we halen zelf zoveel mogelijk gas weg of het gas vindt -in het begin langzaam- zelf een weg door de gescheurde afsluitende steenlaag.
In beide gevallen leidt het vroeger of later tot meer en heftigere aardbevingen.
/A propos de Groningse bodem bestaat uit zand- en kleilagen, die allebei glooiend over en door elkaar liggen. Als iemand gaat staan trappelen op doordrenkt zand of op natte klei, dan komt het water eruit. In beide gevallen geeft dat een laagje modder, waarbij de modder van klei beduidend glibberiger is. Een woning zonder heipalen, die op zowel natte zand- als kleiondergrond staat, schud aan de ene kant harder dan aan de andere kant. Dat scheurt een woning.
Limburg heeft meer lichte aardbevingen dan Groningen, maar daar slaapt men doorheen (de bovenlaag met woning glijdt en glibbert niet).
Aardgas/Methaan (CH4) is een broeikasgas, net als kooldioxide (CO2). Het broeikas effect van CO2 is minder dan van CH4. Het is dus beter CH4 te verbranden, dan te laten ontsnappen.
Het is economischer om alle inwoners van het bevingsgebied te deporteren naar 010 en 020. En in het leeggekomen gebied enkele mega-boerderijen te plaatsen.
Maar of dat tot minder stress leidt…
Op de radio kondigde de presentator het volgende onderwerp aan, vergoeding van immateriële schade door de Nederlandse Aardbevingsmaatschappij.
Het maakt niet uit hoeveel geld ervoor gereserveerd wordt. Als 90% ervan op gaat aan ‘experts’ en juridische kosten dan blijft er nog niks voor de Groningers over. (Behalve wanneer een duurbetaalde jurist een keer een Gronings tankstation aandoet; de Audi vol gooit en een broodje koopt. daar hebben ze nog wat aan in Groningen…)