Als we dan toch aan een referendum moeten, doe het dan over een onderwerp dat ons letterlijk allemaal aangaat. Namelijk het handelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten: TTIP en het Canadese equivalent: CETA.
Handelsverdragen zijn prima en broodnodig, maar een handelsverdrag moet wel in evenwicht zijn en dat is het in dit geval dus juist even niet. Er is namelijk nogal wat terechte kritiek op dit handelsverdrag:
TTIP en CETA bedreigen de democratie. Noodzakelijke verbeteringen op gebied van milieu-, arbeids- dierenwelzijns- en consumentenrechten worden vrijwel onmogelijk gemaakt, omdat regelgeving door zowel de EU als de VS moet worden goedgekeurd. Bovendien kunnen bedrijven straks de Nederlandse overheid aanklagen bij speciale private tribunalen, als ze kunnen aantonen dat politiek beleid tot economische schade leidt. In gewone mensentaal: politici kijken wel uit om wetten te maken die consumenten beschermen (en economisch nadelig zijn voor bedrijven). Dat kan ze op een flinke schadeclaim komen te staan.
Het verdrag wordt zo goed als zeker dit jaar nog goedgekeurd en om dat tegen te gaan is een referendum nodig. Wat met het associatieverdrag kon, moet ook met een onderwerp als het Transatlantic Trade and Investment Partnership kunnen. En dat gaat ook gewoon lukken, want er zijn al bijna genoeg mensen die de petitie getekend hebben. Inmiddels hebben al namelijk bijna 96.000 ondertekend en het doel is 100.000 ondertekeningen. DOE DAT DUS! En stuur dit bericht door dat zo veel mogelijk mensen deze petitie ondertekenen.
je kunt overigens ook onderstaande tekst automatisch naar Lilian Ploumen sturen via onderstaand mailformulier. Doe het nu, want alles helpt:
Geachte minister Ploumen,
Als consument maak ik mij grote zorgen over het Trans-Atlantische Vrijhandels- en Investeringsverdrag (TTIP). Ik vind dat economische belangen nooit voor onze veiligheid, volksgezondheid, milieu en onze rechten als consumenten mogen gaan. Steeds meer Nederlanders delen deze zorgen en proberen zich over deze complexe onderhandelingen te informeren. Het is daarom onacceptabel dat de Nederlandse overheid ernstig tekort schiet in haar informatievoorziening door bewust een eenzijdig beeld van de gevolgen van TTIP te geven. Mogelijke positieve effecten worden opgeblazen en continu aangehaald, terwijl de risico’s en de negatieve effecten van TTIP veelal worden genegeerd.
TTIP perkt onze beleidsvrijheid in, brengt economische risico’s met zich mee en stelt bedrijven in staat om onze overheid in de toekomst aan te klagen via speciale investeringsrechtbanken. Daarover bericht de overheid momenteel niet of nauwelijks. Ik sluit me daarom aan bij de oproep van foodwatch en wil u vragen om uw communicatie over TTIP op deze onderwerpen aan te passen. Transparantie en volledige informatieverstrekking zijn voorwaarden voor een open en eerlijk debat.
Met vriendelijke groet,
Voornaam Achternaam (wordt automatisch aangevuld)
Jullie moeten fffff deze widget bij deze post plaatsen:
Welke widget?
voila
Reet, laat je niet in het frame duwen dat het gaat om een handelsverdrag! Je geeft het zelf al aan, dit is een juridisch/wetgevend verdrag, dat invloed gaat hebben op (onder andere) consumenten- en arboveiligheid.