Zoals je weet krijgt Retecool subsidie om een vóórstem bij het referendum te promoten. Referendum Reporter is een organisatie die neutraal is en informatie verstrekt over het referendum en het associatieverdrag. Ze beantwoorden vragen van burgers over het referendum.
Aangezien wij vinden dat je op basis van reëele neutrale informatie eigenlijk alleen maar vóór kunt stemmen hebben we de uitnodiging van Referendum Reporter aangegrepen om de door hen verzamelde content door te plaatsen. Hoe meer mensen juiste informatie in handen krijgen, des te beter.
VNL en GeenPeil sloegen de handen ineen en organiseerden een politieke avond over het Oekraïne-referendum op maandag 4 april. De avond had een erg gesloten karakter – alleen GeenPeil-vrijwilligers en leden van VNL waren welkom. Ook was er nauwelijks pers aanwezig in het Volendamse Hotel Spaander. Dat is opmerkelijk te noemen, aangezien media-aandacht voor hoofdact Nigel Farage een boost zou kunnen betekenen voor het tegen-kamp. Gelukkig werd ons een livestream per beschikking gesteld, zodat Referendum Reporter toch verslag kon doen van de avond.
Jan Roos en Joram van Klaveren spraken de zaal namens respectievelijk GeenPeil en VNL toe. Beiden motiveerden hun tegenstem met de bekende geopolitieke, economische en politieke argumenten. Het zou te ver voeren om al hun standpunten toe te lichten, maar toch is het goed twee argumenten van Van Klaveren te bespreken. Dit doen we omdat de overige argumenten al uitvoerig besproken zijn op deze site in artikelen en vlogs. De eerste interessante notie van Van Klaveren was de militair-strategische samenwerking die de Europese Unie aangaat met Oekraïne. Artikel 10 van het associatieverdrag spreekt van een ‘gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid.’ Volgens de VNL-voorman gaat de EU daarmee haar boekje te buiten en zou men militair-strategisch beleid aan de NAVO moeten overlaten.
Het tweede argument van Van Klaveren dat de moeite waard is om te bespreken, betreft de aantasting van de nationale soevereiniteit van Europese lidstaten. De Europese Unie kan door het aangaan van een associatieverdrag Nederland politieke en economische verplichtingen opleggen. Dat is in strijd met het idee van de soevereine natiestaat. Deze gedachtegang klonk ook door in de speech van UKIP-leider Nigel Farage. Vanaf het moment dat hij aan het woord was, ging het eigenlijk niet meer over het associatieverdrag. Farage besprak het Nederlandse referendum weliswaar in het licht van ‘Brexit’ maar zijn specifieke visie op het verdrag kwam nauwelijks aan bod. Wél benadrukte hij het belang van referenda, omdat ze zorgen voor meer directe democratie. Waar Roos en Van Klaveren het verdrag inhoudelijk bespraken, gebruikte Farage zijn tijd om zijn visie op de Europese Unie uit een te zetten. Zijn belangrijkste statement was dat iedere lidstaat, door middel van een referendum, zich zou moeten uitspreken over de richting die men op wil met de EU.