Zoals je weet krijgt Retecool subsidie om een vóórstem bij het referendum te promoten. Referendum Reporter is een organisatie die neutraal is en informatie verstrekt over het referendum en het associatieverdrag. Ze beantwoorden vragen van burgers over het referendum.

Aangezien wij vinden dat je op basis van reëele neutrale informatie eigenlijk alleen maar vóór kunt stemmen hebben we de uitnodiging van Referendum Reporter aangegrepen om de door hen verzamelde content door te plaatsen. Hoe meer mensen juiste informatie in handen krijgen, des te beter.

Zondagochtend pakten internationale media groots uit met het nieuws over de Panama Papers. Het zou gaan om een van de grootste journalistieke lekken ooit – groter dan WikiLeaks. Het 2,6 terabyte grote bestand bevat meer dan elf miljoen documenten die schimmige deals van offshore vennootschappen bloot leggen. Deze documenten beschuldigen onder meer twaalf voormalig staatshoofden van belastingontduiking of -ontwijking. Interessant voor het referendum van aanstaande woensdag is dat ook de Oekraïense president Petro Porosjenko genoemd wordt in de Panama Papers.

De Panama Papers maken een groot gedeelte uit van de interne administratie van het Panamese Mossack Fonseca. Dit is een juridisch adviesbedrijf dat bedrijven helpt met het parkeren van geld in belastingparadijzen. Geld parkeren in een buitenlands vehikel is op zich niet verboden. Wél is het zo dat dit een populaire strategie is om belasting te ontduiken. Eén van de vennootschappen die in de Panama Papers genoemd worden, is Roshen. Roshen is een snoep- en chocoladeconcern waarvan Porosjenko eigenaar is. Volgens Panama Papers heeft de Oekraïense president winst naar de Britse Maagdeneiland gesluisd en daarmee zijn eigen fiscus voor miljoenen opgelicht. Het Oekraïense Anti-Corruptie Bureau heeft al gemeld dat men niets gaat doen met de zaak. Porosjenko’s handelen zou niet in strijd zijn met Oekraïense wetgeving. Bovendien is hij staatshoofd van het land, wat hem min of meer onschendbaar maakt.

Als een politicus in verband wordt gebracht met belastingontduiking of -ontduiking is dat altijd betreurenswaardig. Wat de zaak des te pijnlijker maakt, is dat corruptiebestrijding juist één van de speerpunten was bij de verkiezing van Porosjenko als president. Met het referendum in het vooruitzicht, komen de Panama Papers voor hem ook nog eens op een bijzonder ongelukkig moment. Tegenstanders van het associatieverdrag worden bevestigd in hun cynisme – namelijk: Oekraïne is een corrupt land waar we geen verdrag mee moeten aangaan. Aan de andere kant kunnen voorstanders dit nieuws aangrijpen om het belang van het verdrag te onderstrepen. Immers, het associatieverdrag kan een bijdrage leveren aan het hervormen van instituties en het bestrijden van corruptie. Poroshenko ligt in eigen land momenteel hevig onder vuur. Hoe groot de impact van de Panama Papers voor zijn positie en het associatieverdrag zullen zijn, zal de toekomst uitwijzen.

Alweer een referendumpots?! Ja. Duh. We zijn voor samenwerken! Taya trouwens ook. Verder zijn we uiterst behulpzaam, bijvoorbeeld als u (in de Ikea) op 2e Paasdag uit moet leggen dat Pasen eigenlijk een soort The Walking Dead is, maar dan avant-le-lettre. Ons “Je bent zelf een Billy-kast” toeroepen kan op Twitter, handleidingen van een doe-het-zelf referendum voorstellen mag ook op Facebook, maar dan wel nadat u onze pagina geliked hebt.
0 0 stemmen
REET DEZE POTS!
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties