Herinnert u zich Coosto nog? Dat is het bedrijf dat al je social media updates, tweets, instagrammen, pinterests en googleplusssss posts zit te verzamelen als een soort geprivatiseerde NSA, maar dan zonder overheidsmachtiging (legaal of anderszins). Dat schreven we namelijk op vrijdag, zo vlak na de vrijmibo.
Nou hebben ze bij de meest effectieve social media monitor ter wereld ook een vrijmibo. En weekend. En beginnen ze daar pas op maandagochtend weer met werken. Nu moeten we even iets uitleggen: in het vorige artikel lieten we een print-screen zien van de positieve en (HOEVEEL PROCENT?!) negatieve berichten over de Roze Buren. Die info hadden we uit de open tool van Coosto zelf: een gratis versie waarmee je uit hun gegevens bijvoorbeeld recente tweets over onderwerpen kon checken. Of hoe mensen over je fiets lullen. Dat stond gewoon online. Toegegeven: we moesten er even voor zoeken, maar open.coosto.com was gewoon een dienst die ze hadden draaien.
Tot het eerste moment dat er iemand op kantoor kwam in huize Coosto. Sindsdien staat alles op 0%. Geen data meer beschikbaar. We missen Xaderp wel een beetje, maar die hebben we er niet voor nodig om tot de conclusie te komen dat dit geen toeval is. Heeft Coosto z’n database verwijderd? Not bloody likely. Waarschijnlijker is dat terwijl onze lezers het artikel gedurende het weekend op de soosjal meedieja verspreidden, de marktleider in Social Media Monitoring niet zat op te letten – en er dus op maandagochtend achter kwam dat gedurende het weekend hun brand er niet bepaald op vooruit was gegaan.
Toegegeven: de damage control is prima. Er zijn geen legale stappen. Geen domme twitter-reacties. Coosto wordt op Twitter zelf geroemd door hun klanten:
ook leuk dat @Coosto even genoemd wordt he 🙂 ^IB
— NS online (@NS_online) June 19, 2016
Denk na over het overdragen van social mediaverificatie. Wat als er dienstwissel is? Gelukkig bij @rtvoost goed op orde met #coosto #genm16
— Erik Hogeboom (@erikhogeboom) June 20, 2016
Al dat analyseren van uw data werpt dus wel z’n vruchten af. Maar het feit blijft dat dit bedrijf ongevraagd alles en iedereen aan het monitoren is en de gegevens daarvan in een database opslaat. Dat konden we het hele weekend lang nog zelf zien. Nu blijkbaar niet meer – heel gek, heeft de webcareprovider van al die grote multinationals soms iets te verbergen?
Update: Niet heel lang na het plaatsen van dit bericht deed de interface het weer. De marktleider in Social Media Monitoring zelf is echter niet zo heel snel met het melden van dat soort zaken:
Wegens onderhoud was Coosto Open tijdelijk niet beschikbaar. Je kunt nu weer gebruikmaken van Coosto Open. ^NB
— Coosto Nederland (@CoostoNL) June 21, 2016
Iets te veebergen? Hebben we al een geboortebewijs gezien? Of een belastingaangifte?
Ik denk dat ze het bij Coosto lekker belangrijk vinden dat, terwijl ze hier al jaren mee bezig zijn, er nu op een margeblog waar de reaguursels kennelijk het harvesten nog niet waard zijn, eindelijk iemand *WUTBIGBROTHERPRIVACYWHARGARBL!!1!* begint te roepen.
Vooral omdat datzelfde blog ten aanzien van een groep totaalidioten die op een bepaalde feestboekpagina haar leedvermaak omtrent verdrinkende vluchtelingen niet onder eloquent uitgedrukte stoelen of Ikeabanken stak, zelf nogal stringent het motto ‘Staat het eenmaal op retecool, dan zit het voor altijd in je smoel’ hanteerde. Inclusief werkgevers, foto’s van zussen, hobbies, etc, dat is.
De hypocrisie is toch wat sterk in deze.