Goed, nog niet alle stemmen zijn geteld. In een paar gemeenten is men namelijk met andere zaken bezig dan stemmen tellen en heeft men dus nog geen uitslag naar buiten gebracht, maar met ongeveer 95% van de stemmen is het inmiddels wel veilig om te zeggen dat het referendum geslaagd is.
Want niet alleen heeft men tegen de sleepwet gestemd, er is ook een opkomstpercentage behaald van 51,5% en dat is ruim boven de kiesdrempel van 30%. Dit betekent dat het kabinet de WIV/Sleepwet zal moeten heroverwegen. De wet zal uiteraard niet van tafel gaan, maar er is een duidelijk signaal afgegeven dat er hier en daar nog wel wat verbeterpuntjes liggen.
Sybrand van Haersma Buma heeft vorig jaar al aangegeven dat hij er van uit gaat dat het kabinet de uitslag van het referendum naast zich neer zal leggen.
Maar ondanks dat de gemeenteraadsverkiezingen inmiddels achter de rug zijn, durft hij die uitspraak inmiddels niet meer te herhalen. Hij gaat er van uit dat het kabinet opnieuw naar de wet zal gaan kijken en ze gaan wat hem betreft hun goddelijke gang maar. Dat lijkt mij verstandig.
Bits of Freedom gaat er overigens van uit dat de wet verbeterd gaat worden, maar mocht het kabinet de uitslag van het referendum negeren, dan zal BoF zich daar niet bij neerleggen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
En dan moet Amsterdam (naar verluidt in de tussenstand meer dan 60% tegen) nog meegeteld worden in de eindstand.
En dan moet Amsterdam (naar verluidt in de tussenstand meer dan 60% tegen) nog meegeteld worden in de eindstand. Wat me verder opviel, is dat dit de eerste verkiezing was waarbij het aantal blancostemmen door alle media mee wordt geteld in de stemverhouding (bij de gelijktijdige gemeenteraadsverkiezingen gebeurt dat niet), alsof er al een beetje gepoogd wordt een spin te geven aan de uitslag.
Noot daarbij: het kan natuurlijk zo zijn dat er voor de gemeente minder blanco stemmen waren, dat ze het laten zien omdat het een relatief groot aantal is. Dat wil zeggen, dat er bij dit referendum veel mensen waren die toch al in dat hokje stonden en dan maar gestemd hebben, en dan blijkbaar meestal blanco of voor, want in de gemeenten zonder raadsverkiezingen had tegen best een flinke meerderheid.
Dat was het probleem bij vorige referenda. Er is alleen het referendum en dat lijkt vooral tegenstanders te motiveren om te gaan stemmen. Op deze manier krijg je een veel hogere opkomst en een evenwichtigere uitslag. Daarmee wint de uitkomst duidelijk aan belang, ook al is het verschil tussen ja en nee dan kleiner. Op deze manier vind ik het referendum een goed instrument, eerder vond ik dat niet.
De “voorlopige” einduitslag is inmiddels ook bekend (in Amsterdam kunnen ze blijkbaar niet zo snel tellen), 51,6% tegen (laat je niet anders wijsmaken door de media die de blancostemmen nu ineens wel meetellen), bij een opkomst van ook 51,6%. Van het volk (dat het hierin dus eens is met oa. de Raad van State) mag de WIV opnieuw naar de tekentafel. Hopelijk lukt het nu de RvS ook om Kabinet en Kamerleden beter uit te leggen dat ze niet met deze wet moeten instemmen, want de vorige keer hadden Rutte en co het nog niet goed begrepen.
Nou, het resultaat is binnen, de wet is aangepast. Wat verandert er (volgens mijn begrip van wat ik erover gelezen heb):
Op DNA vlak niks. Er is afgesproken dat medische gegevens die de dienst niet mag zien maar op de een of andere manier toch heeft vernietigd moeten worden. Dat voegt niet heel veel toe. Wel verontrustend dat dat er in de oude versie niet instond, als dat blijkbaar erbij gezegd moet worden.
Op sleepnetvlak gaat de standaard bewaartermijn omlaag van 3 naar 1 jaar, wat in ieder geval de efficiëntie helpt, en er komen wat loze beloftes bij dat ze echt echt niet zullen slepen tenzij het echt wel heel erg nodig is. Het is nu “haast uitgesloten” dat er gesleept wordt naar binnenlandse communicatie. Oftewel ze doen het nog wel, maar alleen drie keer per jaar de Schilderswijk.
Op datadeelvlak mag er nog steeds ongefilterde data gedeeld worden met buitenlandse diensten, maar als ze dat zonder nadrukkelijke toestemming willen doen mag dat alleen nog maar naar landen waarvoor ze een rapportje hebben opgesteld dat ze democratisch en mensenrechtelijk zijn. Dus hopelijk geen Gullenisten onbedoeld uitgeleverd aan Turkije, misschien nog wel een paar downloaders aan de VS. Wat eerlijk gezegd toch wel echt een verbetering is. Over de status van Israel zal nog wel een tijdje gebakkeleid worden, dus voor Feyenoorders die bepaalde spreuken gebruiken wordt het misschien nog even spannend. Verder mag journalistieke communicatie die als bijvangst in het net kwam uitdrukkelijk niet gedeeld worden met buitenlandse diensten tenzij de nationale veiligheid dat vereist. Maar ja, je ziet natuurlijk pas dat dat erbij zit nadat je de data gefilterd hebt, en alles wat de geheime dienst doet valt waarschijnlijk onder wat de nationale veiligheid vereist.
Er zijn dus wel degelijk wijzigingen gemaakt, en eigenlijk ook wel grotere wijzigingen dan ik verwacht had. Nee, ik had niet heel veel verwacht. Maar echt tof om over naar huis te schrijven is het nog steeds niet. Leve het CDA. Ik geef hem een score van “ik ga toch niet emigreren”, maar ik zit dan ook al in België.
Ja, dit was als een kortere reactie bedoeld. De echte post laat ik aan Reet over, die is beter met de juiste vormen van kleurig taalgebruik.