Gisteren kondigde Google aan dat ze per 16 december gaan stoppen met de dienst Google News in Spanje. Er is namelijk een nieuwe auteursrechten wet aangenomen in Spanje die uitgevers van nieuws vanaf 1 januari 2015 verplicht iedereen een factuur te sturen die zelfs maar het kleinste stukje nieuws van de uitgevers publiceert, ook al zit er een rechtstreekse link achter naar het oorspronkelijke bericht: “…the law requires services that post links and excerpts of news articles to pay a fee to the Association of Editors of Spanish Dailies…”. Ten eerste is deze wet in vrijwel niet te handhaven en dus onuitvoerbaar, maar ten tweede zegt Google helemaal niets te verdienen aan de Google News service, wegens geen reclame, en zijn ze dus genoodzaakt te stoppen met de dienst. Behalve de AEDE (Asociación de Editores de Diarios Españoles) is vrijwel niemand content met deze nieuwe wet en binnen de PR-wereld wordt het zelfs gezien als een ramp: “…It is disaster for the PR sector, as Google News is our main tool to collect pieces of coverage from our clients. Sure, we can (and we do) rely on the “normal” searches, as well as other paid services for that task, but honestly, Google News always was extremely useful…”. Maar dat niet alleen. Volgens Google wordt er via de Spaanse versie van Google Nieuws per maand 10 miljard keer geklikt op publicaties van Spaanse kranten. Die 10 miljard kliks per maand gaan die uitgevers dus nu mislopen, en 10 miljard kliks is ook 10 miljard minder views van advertenties. Daar gaan ze nog heel erg veel spijt van krijgen in Spanje. In Duitsland is in oktober een soortgelijke wet aangenomen, maar toen de bezoekersaantallen volledig instortte nadat Google de publicaties uit haar nieuwsoverzicht verwijderde, kon er opeens wel een deal gesloten worden met Google.
Account aanmaken
Welkom! registreer voor een account
Er zal een wachtwoord naar je gemaild worden
Wachtwoord herstel
Vind je wachtwoord terug
Er zal een wachtwoord naar je gemaild worden
Binnen de PR-wereld? Echt, laat die mooi oprotten met hun luiheid. Als ze nieuws over hun klanten willen, nemen ze maar een abonnement op Reuters of zo.
En die kranten lopen echt geen 10G clicks mis, want het is niet zo heel moeilijk om even naar de website van de krant van je voorkeur te gaan. Echt, alsof de wereld ineenstort zodra een uitgever een paar ad views misloopt.
Nee, dit is een gevalletje “blijf van mijn googles af”.
Als je niet wil dat je bevolking zomaar over allerlei onwelgevallig nieuws zoals massale huisuitzettingen en demonstraties struikelt moet je zoiets doen ja. Nou weet ik niet precies hoe die wet in elkaar steekt en hoe een en ander vertaald is maar het kon ook nog wel eens heel akelig voor bloggers uit gaan pakken. Een blog is ook een publicatie tenslotte en een beetje blogger plaatst ook nog wel eens links.
Is dit bedoeld als een chilling poging het internet in Spanje helemaal onder staatscontrole te krijgen of is dit het gevolg van weer een paar hebberige uitgevers? Dat vraag ik me af.
“En die kranten lopen echt geen 10G clicks mis, want het is niet zo heel moeilijk om even naar de website van de krant van je voorkeur te gaan. Echt, alsof de wereld ineenstort zodra een uitgever een paar ad views misloopt.”
De bezoekersaantallen van populaire kranten als Bild kakten met 40% in toen een dergelijke wet in Duitsland ingevoerd werd, dat noem ik significant. Die hebben de keutel toen héél snel weer ingetrokken. En in Duitsland hebben de kranten de keuze, vragen we een vergoeding of niet. In Spanje worden kranten verplicht een vergoeding te vragen.
Andere kranten zeggen dat ze helemaal niet zo veel zijn misgelopen. Maar ja, Bild.
En wat de neuk is er nu weer mis met kleiner-dan img src=”…” groter dan en de sluittag? Vierkante tags dit keer?
[img]http://blog.arktis.de/wp-content/uploads/bildzeitung21.jpg[/img]
Wat is er mis met de Bijlage toevoegen [Browse…] knop?
dat
Dat zei Bild niet, dat zei de uitgever van Bild. En die geeft niet alleen Bild uit.
En welke andere kranten die niet langer door Google geïndexeerd zijn zeggen dan dat ze amper verkeer misliepen? Dat vind ik dan wel interessant om te horen namelijk.
En nogmaals, in Duitsland mogen kranten kiezen of ze Google om geld willen vragen, in Spanje worden ze verplicht dat te doen. Een verdomd essentieel verschil.
“German publisher Axel Springer told The New York Times today that when it was de-indexed, it experienced a 40 percent drop-off in traffic from Google’s search and an 80 percent drop from Google News.
Unlike the German rule, which allows publishers to take action against Google if they choose to, the Spanish law would have required payment to all publishers.”
Ah, link vergeten.
http://arstechnica.com/tech-policy/2014/12/the-predictable-result-of-spains-google-tax-no-more-google-news/
@Mohammed: Wat betreft huisuitzettingen en demonstraties is er wel een stukje aanmerkelijk belangrijker nieuws uit het parlement van Spanje. Maar dat zal wel niet zo Reetwaardig zijn want gaat niet over teh internets.
Oh WTF Bismarck! Ik ga me even inlezen
Ik ben op de hoogte van die wet @Bismarck, die stond al een hele tijd op stapel. vandaar ook die vraag in mijn eerste comment, is dit een volgende stap richting dictatuur of..
WTF.. nee, wacht even, deze verdient uitgeschreven te worden: WAT DE VLIEGENDE NEUK!? Dat soort wetten zijn toch het type wat de standaard telegraaf-paniekkoppen rechtvaardigt?
Ik trek mijn kritiek terug! Dat hedde snel gedaan Reet!
U bent welkom Bismarck!
Hier de pots: http://www.retecool.com/spanje-hartje-franco/
Spanje is al een tijdje op weg om dictatoriaal te worden. De journalist die bij de laatste troonwisseling kritiek op de vorst had, kon zijn biezen pakken, bij linkse en rechtse media. Het was allemaal geslijm en nog eens geslijm. En al die berichten over fraude, die zijn natuurlijk niet waar. Weten ze niks van. Nee, lekker land.
Zeg Mo, 40% minder traffic uit google zoekresultaten is niet hetzelfde als 40% minder bezoekers op je side.