Afgelopen vrijdag is Theoloog Harry Kuitert op 92 jarige leeftijd overleden. Kuitert was in de jaren 60 en 70 verantwoordelijk voor het begin van de ontkerkelijking in Nederland.
Dat kwam omdat hij stelde dat geloof mensenwerk was en dat het beeld dat men op dat moment van god had, niet correct was. “Al het spreken over boven, komt van beneden” zei Kuitert. Daarmee doelde hij op het gegeven dat feitelijke kennis van god niet mogelijk was en dat alles wat men wist te vertellen over god vanuit de mensen zelf kwam. De bodem hiervoor werd bij Harry Kuitert gelegd tijdens de watersnoodramp in 1953. Hij was op dat moment werkzaam als predikant in Scharendijke en verbaasde zich er enorm over dat er geen god was om mensen bij te staan tijdens deze ramp.
Kuitert zag zichzelf overigens niet als vrijzinnig, maar vond wel dat je best mocht twijfelen aan wat je nou precies geloofde. Volgens Kuitert was god een macht die mensen ervaren bij geluksgevoelens, wanneer ze “ontdekken” dat ze afhankelijk zijn van een groter geheel.
Geloof als instrument
Nu is geloof sowieso voor enorm veel mensen een belangrijke houvast in het dagelijks leven. Velen kunnen waarschijnlijk niet goed functioneren zonder dat geloof, of denken in ieder geval dat ze dat niet kunnen. Maar geloof is ook iets heel anders. Geloof is bijvoorbeeld een fantastisch instrument om grote groepen mensen te motiveren of juist koest te houden. Kijk maar naar wat er de afgelopen jaren gaande is in het Midden-Oosten. IS heeft als kalifaat een enorme aantrekkingskracht op bepaalde groepen mensen gehad. In het kalifaat werd beloofd dat je als vrome moslim strak volgens de wetten van de Koran zou kunnen leven, met als resultaat dat er hele volksstammen afreisden naar Syrië en Irak, in de hoop daar het paradijs te vinden. Dat het vervolgens wordt misbruikt door de leiders van IS om onvoorstelbare gruwelijkheden te begaan, is niet bijna niet te bevatten, maar niet nieuw.
Stelling van de Dag
Al duizenden jaren worden oorlogen uit naam van één of andere god uitgevochten. De laatste jaren lijkt die god overigens steeds vaker de naam olie te dragen, maar dan nog is het geloof er op de één of andere manier bij betrokken. En zonder verlichting of verlichte geesten als Harry Kuitert blijft het geloof een buiten gewoon handig oorlogsinstrument.
Dat brengt ons op de Stelling van de Dag: Elk geloof heeft vrije geesten nodig. Zonder die vrije geesten blijft het geloof misbruikt worden voor misstanden zoals hierboven beschreven. Ben je het er mee eens, oneens, of ligt de waarheid ergens tussen in? Laat het ons weten in de reacties.
Eerst een orkaan en nu dit. Het lijkt wel een of andere christelijke vreestdag verdomme .
Misschien ben ik ook een god. Niemand begrijpt mij.
“Elk geloof heeft vrije geesten nodig”.
Waarom heeft iemand een geloof nodig? Aanvaard de ruwe werkelijkheid gewoon zoals ie is, zonder dat je kan kroelen met je denkbeeldige knuffel als troost. Misschien niet de weg van de minste weerstand, maar beter dan tegen jezelf blijven liegen.
Eens, maar zo ver is het nog lang niet. Voordat je die stap kunt zetten, heb je gasten als Harry Kuiters nodig voor dat stukje broodnodige verlichting.
In dat kader zou het mooi zijn als iedereen bij de Vrijmetselaars ging. Heilige boeken doorakkeren op wijze dingen, zonder de denkbeeldige ruimtepapafiguur.
Met “Al het spreken over boven, komt van beneden”, is de boodschap van Kuitert ook dat er geen god is.
“Geesten”. Jij snapt er weer niks van.
Als elk geloof dat soort vrije geesten had zou ik er serieus over nadenken of God bestaat.
En waarom hij/zij/iets zo’n hekel heeft aan gelovigen dat hij geesten op ze afstuurt…
Heb jij iets tegen vrije geesten ofzo? Je stemt zeker op Geert?
Who you’re gonna vote? Ghostbusters!
*Deuntje in hoofd maandag introduceert.*
Paranormale gestapo!
Necrofoob! Pararacist!
Para(ra)cist gaat in mijn woordenboek.
Ik ben ook wel een beetje paracistisch tegen gebedsgenezers en kwakzalvers. Al zie ik mezelf liever als een facepalm supremacist.
What’s next, onnatuurlijke homofiele spookseks?
Meh, ik hou het er maar op dat vrije geesten geen geloof nodig hebben. Maar dat kan ik niet stempen en optie drie komt daar ook niet mee overeen.
Eens, maar laten we het nog verder trekken. Die verlichting dient te leiden tot het uiteindelijk opheffen van de religie, niet het afschaven van de scherpe kantjes. Religie is en blijft een leugen en moet uiteindelijk afgeschaft, wil je als mensheid moreel überhaupt een stap verder komen.
Ondertussen zijn de vrije geesten overigens nog steeds medeschuldig aan de uitwassen van de religie. Sterker nog, als je intelligent genoeg bent om haar ware aard te doorgronden en het keert je er niet 100% van af, kun je je niet meer op onwetendheid beroepen.
Ik ga niet in op de stelling. jullie hebben namelijk helemaal geen agency om over het geloof te spreken. jullie denken toch niet dat ongelovigen kunnen bijdragen aan de eenzame weg die gelovigen moeten gaan? Nou dan!
Elk geloof heeft vrije geesten nodig
Elke samenleving heeft vrije geesten nodig. Zie de hedendaagse uitwassen van neoliberalisme, onverdraagzaam atheïsme, en (intersectioneel) feminisme.