Binnenkort discussieert de Tweede Kamer over het burgerinitiatief “Teken tegen Kernwapens” , dat vorig jaar met 45.000 handtekeningen het voorstel deed om een nationaal verbod op kernwapens in te stellen.
Initiatiefnemer daarvan is de vredesorganisatie PAX. In het voorstel citeerden ze onder andere Ban Ki-Moon over ontwapening:
Mijn advies, mijn indringend verzoek aan iedereen is dit” zei VN Secretaris-Generaal Ban Ki Moon onlangs: “Wees de eerste die stappen zet. Wacht niet op anderen of op buurlanden om te beginnen met ontwapening en wapenbeheersingsmaatregelen. Als u het voortouw neemt, zullen anderen volgen”
In een reactie op het burgerinitiatief stelt Minister Koenders dat Nederland tegen kernwapens is. De timing is echter verkeerd voor een internationaal verbod, aldus Minister Koenders.
Hoewel het kabinet zich zal blijven inzetten voor concrete vooruitgang op het gebied van nucleaire ontwapening, zal de stap van verdere reducties en uiteindelijke afschaffing door de kernwapenstaten zelf gezet moeten worden. Het kabinet acht ook hierom onze positie als geloofwaardige NAVO-partner van vitaal belang, en is van mening dat stappen die afbreuk doen aan deze positie moeten worden voorkomen.
Kortom: we zijn als land tegen kernwapens, dragen dit ook uit maar zijn niet eens bereid in eigen land ze te verbieden omdat we dan geen geloofwaardige NAVO-partner meer zouden zijn. Dat we al onze tanks hebben verkocht en miljarden in een vliegende Fyra steken is daarentegen natuurlijk wel weer constructief bijdragen aan een geloofwaardig partnerschap.
Het kabinet verwelkomt de aandacht voor nucleaire ontwapening die door het burgerinitiatief wordt gegenereerd. Het kabinet onderschrijft het belang van voortgang in de nucleaire ontwapening en de rol die de HINW-discussie daarin kan spelen. Een eenzijdige benadering en het buitensluiten van de kernwapenstaten zullen dit doel niet dichterbij brengen.
Alleen was het punt van het burgerinitiatief iets meer dan een stukje aandacht. Er wordt gevraagd om een nationaal verbod. Dat ligt echt niet buiten de grenzen van de realiteit en is geen verdrag van 300 pagina’s waar ongeïnformeerde burgers zich in ene over uit moeten gaan spreken. Het is redelijk simpel: willen we die kernwapens – ja of nee? (En ja, dit mag u de rest van de dag op de melodie van “Schipper mag ik overvaren” zingen. Succes.)
Teken tegen kernwapens? Kernwapens tegen teken! Kudtbeesten.
Iemand heeft de overtreffende trap van met een kanon op een mug schieten gevonden!