More

    RECENTE POSTS

    Stemadvies Europese verkiezingen

    Op 22 mei mag u stemmen maar ik schat zo in dat u geen idee heeft op wie. Als u al van plan was te gaan stemmen overigens, want erg enthousiast lijkt u niet. Er wordt een opkomst verwacht van ongeveer 36%. Dat lijkt vooral een vorm van stil protest. Dom, want dat interesseert de politiek geen ene bal. Maakt u zich wat dat betreft geen illusies. In 1999 was met 29 procent tot nu toe het absolute dieptepunt, en ook toen lag geen parlementariër ook maar een seconde wakker van zijn gebrek aan mandaat. Al komt amper 1% opdraven: er zal geen stoeltje leeg blijven. Thuisblijven is als protest zinloos. Maar heeft zin om dan wel te gaan? En op wie moet u stemmen?

    Europese verkiezingen zijn om diverse redenen een parodie op democratie. Ze gaan over de samenstelling van een speelziek surrogaatparlement met zeer beperkte bevoegdheden, waarin het gros zich vooral druk maakt over de eigen declaraties. Het parlement telt op dit moment 766 afgevaardigden, als representant van ongeveer een half miljard consumenten. Deze verhouding lijkt al dan niet toevallig sterk op die van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden (435 op 281 miljoen). Toch is er electoraal een groot verschil: in de Verenigde Staten is iedere staat naar omvang van de bevolking in het Huis vertegenwoordigd; in Europa niet. Zo vertegenwoordigen de 6 Maltese parlementariërs ieder 68.535 consumenten, terwijl iedere Spaanse parlementariër er 877.232 vertegenwoordigd. Nederland (16,8 miljoen inwoners) zit met 26 stoeltjes ongeveer waar het zou moeten zitten, maar België (11,3 miljoen) is met 22 stoeltjes duidelijk oververtegenwoordigd.

    Het zijn gemankeerde verkiezingen, waarbij de kiezer niet de vrije keuze heeft. Feitelijk heeft u (marginale) invloed op 3,4% van het aantal zetels. Vergelijk het met verkiezingen voor de Tweede Kamer, waarbij u alleen mag stemmen op een kandidaat uit uw provincie. Staat daarop voor de partij van uw keuze alleen een vadsige corpsbal met een kop als een bak wurmen die de helft van de tijd niet op z’n werk verschijnt en smeergeld aanneemt van schimmige miljonairs? Dan bent u daar mooi klaar mee. Daarbij heeft u geen idee waarop u stemt. De kandidaten zijn zonder uitzondering onbekend en van een overduidelijke b-garnituur. Zelfs de nummers 2 op de lijst worden niet aan u voorgesteld. De partijen die zij vertegenwoordigen zijn in het Europees Parlement veelal aangesloten bij een Europese fractie waarin al die nationale programma’s een vertaling zouden moeten krijgen. Alleen dat samenraapsel wordt niet aan u voorgelegd. Mocht die partij vervolgens onderdeel uit gaan maken van de Europese Commissie, dan leidt dit weer tot een nieuw compromis, waar u waarschijnlijk helemaal vreemd van opkijkt. PvdA-stemmers weten wat ik bedoel. En daar komt nog bij dat u geen idee heeft wat zo’n parlementariër allemaal uitspookt. De stemmingen zijn zó anoniem dat bij de volgende verkiezingen feitelijk nergens verantwoording over hoeft te worden afgelegd. Weet u welke partij ooit heeft gestemd ten aanzien van de richtlijn voor het vermogen van stofzuigers? De meeste mensen weten niet eens dat die richtlijn er is. Een VVD-er die zich laat omkopen? Hij haalt gewoon z’n schouders op.

    En dan is het niet zo dat de uitslag van de verkiezingen leidend is voor de samenstelling van de Europese Commissie, het orgaan dat nieuwe wetgeving voorbereid. De Europese Commissie komt tot stand door handjeklap. Zo is het nogal merkwaardig dat de Europese fractie ALDE, waartoe de VVD behoort, bij de vorige parlementsverkiezingen 11% van de stemmen haalde, maar 33% van de commissarissen levert. Wat er verder in de Commissie gebeurt, is voor het grootste deel geheim. Zeker voor Nederlanders. Al met al maakt het het lezen van de verschillende partijprogramma’s tot een tamelijk onzinnige bezigheid. En dat geldt evenzeer voor het invullen van stemwijzers, die (als het goed is) van deze programma’s zijn afgeleid. Wat nu?

    Vooropgesteld: ik ben zelf niet zo’n fan van de EU maar het staat u uiteraard vrij daar een andere mening over te hebben. Ik beperk mijn advies tot een keuze uit de grotere partijen. Uiteraard kunt u uw overwegingen hebben om te gaan voor politieke pygmeeën als SGP, de Partij voor de Dieren, Piratenpartij of van de PvdA. Hoe sympathiek ook, bespaart u zich dan toch maar de moeite van de gang naar stembureau. Zinloos. Zou uw partij al de kiesdeler halen, dan verzuipt deze eenmansfractie in de 751 zetels die het parlement straks telt. En anders wel in de wijn in één van de vele sterrenrestaurants in Brussel cq Straatsburg.

    Alle nuances daargelaten: de Europese verkiezingen gaan over nationale democratie versus Europese bureaucratie. Of: nationale soevereiniteit versus een Verenigde Staten van Europa. Ziet u heil in een Europese superstaat en beschouwt u “Den Haag” als een relikwie uit vervlogen tijden? Dan heeft met CDA, PvdA, D66 en VVD volop keuze. Veel verschil maakt het niet. Zo stemmen de CDA en PvdA-fractie in 80% (TACHTIG!) van de gevallen exact gelijk aan D66, en de overeenkomsten tussen VVD en D66 belopen zelfs 92%. Maar dan zou ik gaan voor D66. Waarom? Die staan niet te lispelen over een zogenaamde “eurokritische houding” en ander kiezersbedrog, maar komen er ronduit voor uit zo snel mogelijk toe te werken naar een federale Europese heilstaat waarin alle volken broeders zullen zijn. Heldere taal. Hoewel, Peggie zei deze week nog dat Europa ook weer niet te hard moet gaan en democratischer moet worden, want dan krijg je toch meer mensen mee met wat wij niet willen. Niet die Farizeeën van het CDA – eerst de btw verhogen en daarna een meldpunt openen voor supermarkthouders die hun klandizie over de grens zien verdwijnen. De PvdA is gewoon passé, alleen weten ze dat zelf nog niet helemaal. In dat kader zou ik het duo Van Rijn en Klijnsma willen oproepen nog even flink door te zetten.

    Heeft u daarentegen het gevoel dat Europa is verworden tot een plutocratie van grote banken en corporaties met in hun kielzog een meute omgekochte politieke klaplopers? En heeft u om die reden liever dat de macht van de EU wordt teruggedrongen ten gunste van de nationale parlementen? Dan adviseer ik u de SP of Wilders. Geert is natuurlijk gewoon een enge vent die dingen belooft die hij niet waar kan maken – met z’n gulden. Maar aan de andere kant is hij wel de vent waar ze in Den Haag de meeste pukkels van krijgen, getuige iedere scheet die hij laat. Een grote overwinning voor Geert = meer pukkels. Zo komt uw walging over de EU wel het beste tot zijn recht. En voor de daadwerkelijke koers van het parlement maakt het natuurlijk niks uit, met ten hoogste 26 van de 751 stoeltjes. De SP daarentegen slaat wat minder op de grote trom en heeft als voordeel dat zij dankzij hun afdrachtregeling toch wat minder opportunisten op de lijst hebben staan die alleen naar Brussel willen voor de poen. Met het risico dat ze zich voor de poen afscheiden van de fractie natuurlijk.

    Maar goed, veel doet het allemaal niet ter zake. Het zijn en blijven fopverkiezingen die het oligarchische Europa moeten voorzien van een zweem van democratie. Op één puntje na: een nieuwe bitchslap voor de PvdA betekent natuurlijk ook weer een stoelpoot minder voor Samsom en wie weet flikkert daarna het kabinet uit elkaar. Bent u eindelijk van Rutte af. En van Teeven. En Opa Ivo.

    0 0 stemmen
    REET DEZE POTS!

    24 REACTIES

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    24 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    BIokhuthypotheek
    BIokhuthypotheek
    Gast
    13/05/2014 - 11:49 11:49

    Godverdegodver!!!

    Vroeger kon je in een artikel op een link klikken en dan opende deze keurig in een nieuw venster.
    TEGENWOORDIG is gelijk het topic achter de BACK-knop verdwenen.

    En dan vraagt men zich wellicht toch nog af hoe het komt dat er twee reacties van niet-redactionele achtergrond per etmaal geplaatst worden?

    BIokhuthypotheek
    BIokhuthypotheek
    Gast
    13/05/2014 - 11:51 11:51

    Een en ander muv allerhande veo-geneuzel natuurlijk.

    Jack Random
    Jack Random
    13/05/2014 - 12:18 12:18

    Piratenpartij. Dat is, samen met de Partij voor de Dieren, en enige partij die ik niet bij voorbaat doorstreep. Ja, ze zullen waarschijnlijk geen zetels halen, maar ik ben wel klaar met het strategisch stemmen.

    Niet stemmen is zinloos, daar liggen ze in Brussel niet wakker van, integendeel, dat hebben ze liever.

    Reet
    Beheerder
    13/05/2014 - 12:20 12:20

    @ Blokhuthypotheek: gefixt

    MadDieu, drukt zijn snor
    13/05/2014 - 12:24 12:24

    G. de zetelverdeling van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is gebaseerd op de tienjaarlijkse volkstelling, momenteel de telling uit 2000. En deze herverdeling is ook telkens onderdeel van politieke besluitvorming. Iedere staat krijgt één bonus zetel (minimum vertegenwoordiging, de kleinste staten zijn altijd oververtegenwoordigd) en dan wordt er verdeelt naar het aantal inwoners. Dan schiet er nog een aantal restzetels over Als zo’n restzetel net bij een staat met een krimpende bevolking hoort, dan wordt dit betwist. En in het Amerikaanse duale politieke systeem is het zaak de meerderheid aan jouw kant te krijgen en houden.

    In de EU is eenzelfde zetelverdelingsprincipe in de maak. Maar omdat de Europese landen geen duaal politiekstelsel hebben wordt de minimum vertegenwoordiging per land meer dan één zetel. Verder wil niemand zetels afstaan aan de landen met de grootste bevolkingsaantallen. Is de EU eigenlijk een verbasterd handelsverdrag, dus het BBP belangrijker dan het aantal inwoners.
    / dat duurt nog wel even.

    xaderp.
    Redacteur
    13/05/2014 - 13:05 13:05

    Is het al tijd om de Vrije Republiek Twente uit te roepen en Putin om hulp te vragen?

    G. de Vader
    Gast
    13/05/2014 - 13:15 13:15

    Dan geef ik Toxandrië meer kans

    Bismarck
    13/05/2014 - 13:25 13:25

    “Toch is er electoraal een groot verschil: in de Verenigde Staten is iedere staat naar omvang van de bevolking in het Huis vertegenwoordigd; in Europa niet.”

    Die verhouding gaat inderdaad precies alleen voor het Huis van afgevaardigden op. De VS hebben echter een bicameraal parlement, met ook nog een Senaat (en in tegenstelling tot Nederland heeft die meer macht dan het Huis). En laat nou net die senaat nog veel schevere verhoudingen hebben: Een senator uit Californië vertegenwoordigt dik 19 miljoen inwoners, eentje uit Wyoming nog geen 300.000.

    Jack Random
    Jack Random
    13/05/2014 - 13:26 13:26

    Ik denk dat we geld toe moeten leggen om Putin zo ver te krijgen dat ie ons van Twente af wil helpen. Misschien lukt het in een package deal waar ook Limburg en Amsterdam in zitten, maar ik denk dat zelfs de Russen daar hun neus voor op halen..

    Bismarck
    13/05/2014 - 13:27 13:27

    @Xaderp: Ik heb altijd al een onafhankelijk Limburg willen heruitroepen, maar inmiddels heb ik mijn separatistische strijd opgegeven uit angst dat Putin besluit om ons te komen “bevrijden”.

    Ome Mc
    Lid
    13/05/2014 - 13:29 13:29

    Het worden toch de Piraten. In de hoop dat ze dan 1 zetel halen en nog een paar in de andere landen waar ze mee doen en ze zo in ieder geval een stukje voet aan de grond krijgen.

    Bismarck
    13/05/2014 - 13:31 13:31

    “Alleen dat samenraapsel wordt niet aan u voorgelegd.”

    De kiezer mag best een beetje eigen initiatief tonen. Met een simpele wikipediazoekopdracht weet je in welke Europese fractie alle Nederlandse kieslijsten zitten. Alleen Wilders moet natuurlijk weer schimmig doen en wachten tot na de verkiezingen met zich ergens bij aansluiten. Maar laten we eerlijk zijn; de stemmers op Wilders zijn nou niet bepaald degenen die het hele EP ook maar één reet kan boeien, behalve dat ze erover zeuren dat het duur en corrupt is (ze lijken wat dat betreft best veel op G. de Vader).

    Bismarck
    13/05/2014 - 13:36 13:36

    “Zo is het nogal merkwaardig dat de Europese fractie ALDE, waartoe de VVD behoort, bij de vorige parlementsverkiezingen 11% van de stemmen haalde, maar 33% van de commissarissen levert.”

    Net zo toepasbaar op de Haagse politiek. In het vorige kabinet leverde het CDA (13,6% van de stemmen) 50% van de ministers.

    Incator
    Incator
    13/05/2014 - 13:38 13:38

    Gevaarlijk stemadvies. Wilders zit ook met z’n nek tot in de schimmige financieringen en dealtjes… met sommige dingen moet je niet gaan spelen, want een spectaculaire knal met veel vuurwerk kan ook een hele flinke krater slaan… (als we het dan toch over Twente hebben…)

    Doe dan toch echt in godsnaam de piraten maar als je de SP niet ziet zitten.

    Bismarck
    13/05/2014 - 13:42 13:42

    “flikkert daarna het kabinet uit elkaar. Bent u eindelijk van Rutte af. En van Teeven. En Opa Ivo.”

    Leuke wensgedachte, maar als dit kabinet in elkaar flikkert, komt er met de huidige stemverhoudingen gewoon een Rutte III, deze keer weer met een gedoog-Geert.En je mag twee namen raden die dan minister en stas van Veiligheid&justitie worden.

    G. de Vader
    Gast
    13/05/2014 - 14:03 14:03

    @Bismarck
    Je zou voor de grap dat initiatief eens moeten nemen en alle officiële informatie op moeten snorren over TIPP – ACTA on steroids – het jongste paradepaardje dat door onze strot geduwd moet en gaat worden.

    En wat duur en corrupt betreft: als zelfs een voorzitter van een fractie zich door een holdingmaatschappij van Danone en GDF Suez (overigens beide actief in de drinkwaterbusiness) laat feteren met 130.000 euro per jaar, dan heet dat bij ons thuis gewoon omkoping. Corruptie. Maar wellicht dat de familie Bismarck de ontvangst van dat soort bedragen door politici de normaalste zaak van de wereld vindt.
    http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/kandidaat-voorzitter-ec-klust-voor-tonnen-bij

    Ds. Ploppo
    Redacteur
    13/05/2014 - 14:12 14:12

    Nu staat D66 weer wat lager in de peilingen en PVV wat hoger. Puur vanwege de Xenofobie die veel Nederlanders aangepraat is. Over een half jaar is dat allemaal weer voorbij en liggen de cijfers weer zoals ze vorige maand waren.

    Klapt dan het kabinet dan zouden de peilingen een kabinet voorspellen van D66, VVD, CDA (In die volgorde van grootte).
    Maar in de verkiezingsstrijd komen PVV, PvdA en VVD weer met een hoop polariserend geschreeuw (dat ze nooit waarmaken, maar ach, de kiezer heeft het geheugen van een goudvis, dus wat zou het?)
    en verandert er helemaal niks.

    Bismarck
    13/05/2014 - 15:40 15:40

    @G. de Vader: Nederlandse politici klussen ook gewoon bij, moeten ze wel even netjes melden. Zijn ze overigens niet altijd even netjes in. Heeft verder 0 consequenties.

    “Je zou voor de grap dat initiatief eens moeten nemen en alle officiële informatie op moeten snorren over TIPP”
    En van de Nederlandse partijen waren de officiële standpunten inzake TIPP ook wel allemaal bekend bij de laatste verkiezingen? Ongeveer elk verwijt dat je richting EP slingert kun je net zo makkelijk maken over onze nationale politiek. Ik geef je nog even de twijfel van het voordeel tot je met de column komt waarin je ons eigen politiek stelsel affakkelt en ons oproept niet te gaan stemmen, maar ik krijg een beetje een vermoeden dat je een beetje Oost-Indisch kritisch bent.

    Bismarck
    13/05/2014 - 15:42 15:42
    Bismarck
    13/05/2014 - 16:18 16:18

    @G.de Vader: en nu we het toch over TIPP hebben. Weet je van wie dat verdrag er niet snel genoeg aankomt? Je mag blij zijn dat er nog zoiets als een EP is om dit soort verdragen af te schieten (het EP heeft hierin wel een positief trackrecord).

    Ome Mc
    Lid
    13/05/2014 - 18:28 18:28

    “Ongeveer elk verwijt dat je richting EP slingert kun je net zo makkelijk maken over onze nationale politiek.”

    Nee, dat heb ik hem dan ook nog nooooooit zien doen in die ellenlange, vlijmscherpe analyses over de nationale politiek die ttv RCv13 regelmatig de voorpagina mochten sieren /waarisdiesarcasmeknop

    “Ik geef je nog even de twijfel van het voordeel tot je met de column komt waarin je ons eigen politiek stelsel affakkelt en ons oproept niet te gaan stemmen”

    Ehm. Waar roept hij dat dan over de EP-verkiezingen?

    Bismarck
    13/05/2014 - 18:35 18:35

    “Vergelijk het met verkiezingen voor de Tweede Kamer, waarbij u alleen mag stemmen op een kandidaat uit uw provincie.”

    In Nederland verschillen de kieslijsten ook per kieskring (al kunnen personen in meerdere kieskringen verkiesbaar zijn), juist om het mogelijk te maken op iemand uit je eigen provincie te stemmen. In België heb je bij zowel de nationale als de gewestelijke verkiezingen zelfs letterlijk een (exclusieve) kieslijst per provincie en in alle landen met een districtenstelsel is het nog veel erger, daar is zo’n beetje elke stad (en in grotere steden zelfs meerdere) een kiesdistrict met volledig andere kandidaten en kun je dus alleen op een stadsgenoot stemmen bij nationale verkiezingen.

    Bismarck
    13/05/2014 - 18:44 18:44

    @Ome Mc: Ik citeer: “Uiteraard kunt u uw overwegingen hebben om te gaan voor politieke pygmeeën als SGP, de Partij voor de Dieren, Piratenpartij of van de PvdA. Hoe sympathiek ook, bespaart u zich dan toch maar de moeite van de gang naar stembureau.”

    Dat natuurlijk los van het feit dat G. in zijn hele artikel vooral probeert over te brengen dat het geen echte verkiezingen zijn en daarmee dus ook impliciet aangeeft dat gaan stemmen dus verspilde moeite is.

    Overigens moet ik ze gemist hebben, want ik kan me echt geen gelijkaardig stukje over de 2e Kamer herinneren. Maar zoals gezegd, ik laat me binnenkort graag verrassen door een stuk dat niet voor bovenstaande anti-EP hetze onderdoet, want de munitie ervoor is ruimschoots voorhanden, zoals ik al heb laten zien.

    Flepz0r
    Beheerder
    13/05/2014 - 18:59 18:59

    Goed punt van de piratenpartij is overigens dat ze achter een basisinkomen staan.

    http://basisinkomen.nl/

    Latest Posts

    Account

    U ZEI:

    OOK NIET TE MISSEN