Frauderen. Al zou je het bij het UWV per ongeluk doen, kost het je waarschijnlijk een flink deel van je uitkering. Maar hoe hoger je op de ladder komt, hoe beter voor de mensen die het met integriteit niet zo nauw nemen.
Zo kan je rustig geld ruilen voor politieke steun en blijken er vervolgens ‘onvoldoende aanknopingspunten‘ voor verdenking van een strafbaar feit. Dealtjes maken met criminelen is al helemaal ok, dan heb je zelfs een hele politieke partij die ervoor zorgt dat je politieke carrière daarna gewoon alleen een klein deukje oploopt, tot aan de premier van een land aan toe. Geen enkel punt, zo rollen we in deze maatschappij. Dus zal het u niet als verrassing komen dat als je open en bloot fraudeert met meerdere getuigen, dat als je de regels van het hoogste “democratische” orgaan in Europa aan je laars lapt, je gewoon, jawel, een boete krijgt, en daarmee uit. Want er is verder niets aan de hand, hoor, dit is alleen maar het orgaan dat over Europese wetten beslist. Marcel de Graaff houdt het erop dat het een ‘fout’ was, uit ‘hoffelijkheid’. Dit gaat dus om het basisprincipe van een parlement: stemmen. Als je daarin een ‘fout’ maakt ben je ofwel te incompetent om parlementariër te zijn, of je liegt. Maar daar kom je dan dus met een boete vanaf.
Hoe hoog is die boete dan? Nou, 1.530 eypo. Dat is dus EXACT 5 keer de verblijfsvergoeding die men krijgt voor het tekenen van de presentielijst, bovenop het normale salaris. 5 HELE DAGEN!! 5! (VIJF!) Nou, ik denk dat de Graaff peentjes zweet over hoe hij in vredesnaam die boete voor het sjoemelen met het meest fundamentele proces van het Europees Parlement gaat betalen… nachten ligt hij hiervan wakker! Het gedeelte van zijn kapsel dat nog niet grijs was, wordt spontaan Gandalf-grey en het huilen staat hem nader dan het lachen. Als hij niet in zo’n financieel lastige situatie zat, was hij ervan aan de drank gegaan, en eigenlijk ziet het ernaar uit dat dat desondanks toch gaat gebeuren. Die arme Marcel! Het is een schande, laat ze gewoon eens wat doen aan al die frauderende uitkeringstrekkers.
Nu zou je natuurlijk na iedere stemming kunnen controleren of hij/zij die gestemd heeft ook de presentielijst heeft getekend.
Maar dat is zo voor de hand liggend dat het waarschijnlijk niet gebeurd.
Bij het EP wil het wel eens voorkomen dat iemand ’s morgens alleen de presentielijst komt tekenen, om vervolgens meteen het gebouw weer uit te lopen. Tegen de tijd dat het stemmen is, is de betreffende “aanwezige” parlementariër dan vaak al honderden kilometers van Straatsburg verwijderd.