Ja, dames en heren, datgene wat dus eigenlijk al jaren bekend was leidt er nu toe dat we stemmen voortaan weer met de hand gaan tellen. De software waarmee de stemmen geteld worden kan gemanipuleerd zijn en daarom zijn verkiezingen niet te vertrouwen.
Minister Plasterk zal waarschijnlijk schoorvoetend de beslissing hebben genomen om het stemmen voortaan met de hand te laten doen, maar daar heeft hij dan ook een goede reden voor: DE RUSSEN!
Want die konden er wel eens interesse in hebben om verkiezingen te manipuleren. Oef. Ja, dan komt het allemaal wel heel erg dichtbij. Maar, zeg, hadden we niet vorig jaar een referendum waarbij diezelfde software wel gebruikt is? Daar had Rusland toch ook een aardig belang in, als we het ons goed herinneren. En dat doen we, want we hebben nogal wat geschreven over dat referendum. Het is maar goed dat Mark die uitslag naast zich neer heeft gelegd want dat ‘Nee’ van de “Nederlandse bevolking” zou wel eens gewoon alleen maar het ‘Nee’ van Vladje Putin en Jan Roos geweest kunnen zijn. RECOUNT!
Is het zo moeilijk om een computer systeem te bouwen wat nooit contact heeft gehad met het internet en zodoende moeilijk te hacken?
/of zie ik nog wat over het hoofd?
Heel veel. Maar het kan allemaal wel. Punt is dan een low-tech oplossing als papier en potlood ook gewoon werkt en blijft werken, wat vooral belangrijk is buiten de stadsring A10 Amsterdam.
/ Mogen stemmen? Op het platteland? Geen wonder dat we nooit van het CDA afkomen!
De uitwisselingssoftware mag dan wel zwak zijn, maar dat hoeft geen probleem te zijn. (ja, mogelijk dat de prognoses en voorlopige uitslagen niet kloppen)
Je moet ervoor zorgen dat vanaf elk stembureau (10.000 stuks) de uitslagen ook op papier naar de gemeentelijke verzamelplek reizen. En van de gemeente naar de kieskring; en van de kieskring naar het eindpunt.
En dat de telling op papier telkens op papier wordt overgenomen en nooit digitaal wordt. Je kunt wel telkens vergelijken met de ontvangen digitale versies.
Dus, het systeem werkt gewoon, en we zijn weer de paniekaanval van wij vertrouwen stemmachines niet aan het naspelen?
Ik vertrouw die rode potloden trouwens ook nog steeds voor geen cent. In zo’n prullenbak kan je veel makkelijker een bundeltje extra stemmen mikken dan in een computer. Uiteindelijk komt het toch ook wel neer op een klein stukje vertrouwen dat iedereen graag eerlijke verkiezingen wil, behalve Putin dan misschien, en gerrymanderers, en vote suppressors, en trollen die mensen informeren dat je nu over de mail kan stemmen, en… Maar verder dus iedereen.
Recount! Is zelfs vrij eenvoudig.
Ik tel al aardig wat jaren mee op de gemeentelijke stempkantoren.
Eerst worden de ongebruikte stembiljetten verzegeld opgeborgen, dan heb je zo’n
vuilnisbakstembus met drie- a vierduizend formulieren.De eerste slag: Splits de formulieren op naar de verschillende partijen en tel (voor de boekhouding) hoeveel elke partij aan stemmen ontvangen heeft.
De tweede slag: Tel de stemmen per kandidaat.
De formulieren worden tijdens dit tellen in elkaar gevouwen en elke bundel (max. 20) heeft een klein blaadje met lijstnummer, aantal formulieren en welke kandidaat(en). De bundels en aantal stemmen worden in de boekhouding geplaatst. (gevonden fouten uit de eerste telling worden gecorrigeerd)
En dan moeten de rekensommetjes kloppen. Het aantal getelde formulieren moet overeenkomen met het aantal uitgebrachte stemmen.
Maar dit klopt zelden of nooit.
Nu kun je elk van die bundels opnieuw tellen/bekijken, maar je kunt de bundels ook op een dieetweegschaal leggen en je in eerste instantie richten op de bundels waarvan het gewicht niet overeenkomt met aantal formulieren plus tarra (briefje+elastiek).
Recount met een dieetweegschaal werkt dus, mits correct opgeborgen.
“Recount met een dieetweegschaal werkt dus…”
Daarom spuug ik altijd op het biljet; dan weegt ie voor twee!
Prima beslissing. Of de Russen of wie dan ook überhaupt geïnteresseerd zijn doet er niet zoveel toe. Een onkraakbaar elektronisch stemsysteem is heus wel te bouwen (hebben we gisteren geconcludeerd), maar je kunt je twijfels hebben of dat inderdaad gedaan is. Overheid en IT is helaas een slechte combi.
Low-tech (No-tech), zodat iedere mongool kan begrijpen/controleren hoe het werkt voorkomt een hoop discussie.
“Een onkraakbaar elektronisch stemsysteem is heus wel te bouwen (hebben we gisteren geconcludeerd)”
Nee!
https://www.youtube.com/watch?v=w3_0x6oaDmI
Jawel, want dat argument in deze videotirade is achterhaald dankzij blockchain. De andere argumenten: vertrouwen, stemmersprivacy, controleerbaarheid door niet-it’ers, enz., zijn niet achterhaald.