In 2002 ontdekten astronomen een enorme explosie bij de hyperreus V838 Monocerotis. In eerste instantie dacht men dat het om een supernova ging, maar door nadere bestudering kwam men tot andere conclusies. Zo zou het wellicht een heliumflits van de uitstervende V838 Monocerotis ster kunnen zijn. En ook dit is niet zeker. Zo kan het eventueel ook een thermonucleaire explosie zijn, of misschien zelfs een botsing tussen twee sterren. Wat in ieder geval wel zeker is, is dat de time lapse die hier onder te zien is, welke is samengesteld uit beelden die tussen 2002 en 2006 gemaakt zijn door de Hubble Telescoop, onwaarschijnlijk mooi is.
Account aanmaken
Welkom! registreer voor een account
Er zal een wachtwoord naar je gemaild worden
Wachtwoord herstel
Vind je wachtwoord terug
Er zal een wachtwoord naar je gemaild worden
welke is samengesteld uit beelden die tussen 2002 en 2006 gemaakt zijn door de Hubble Telescoop en daarna van 2006 tot 2014 met de hand zijn bewerkt van zwart-wit footage tot een prachtige kleurenplaten.
Die kleuren zijn er niet om het mooie, maar zijn gebaseerd op de verschillende layers die Hubble schiet. Dat is niet heel veel anders in je telefooncamera, daar heb je ook drie lagen, rood groen en blauw. Daarvan zeg je ook niet dat je drie zwartwitfoto’s hebt gecombineerd tot een kleurenprent.
Hubble heeft ook nog diverse infrarood -en ultraviolet-lagen. Omdat we als mens geen IR of UV kunnen zien, zou het zinloos zijn om IR IR te laten en UV UV. Dus moet je er dus andere kleuren aan toekennen. Dat kun je artificieel noemen, maar het is niet anders dan met rontgenfoto’s, batdetectors, etc.
Erg gaaf (en: zunne dikke vuurbal, jonguh!
Wanneer ik echter de Engelse versie lees op https://en.wikipedia.org/wiki/Helium_flash , dan is niet duidelijk of de “Flits” van buiten wel op deze tijdschaal te zien is.