Hier in de redactiebunker staan de schaaltjes met nootjes, kaasplankjes en plop al klaar, want om 11.00 uur deze ochtend barst de TTIP bom.
Dan maakt Greenpeace namelijk geheime documenten over het TIP verdrag openbaar. Deze documenten laten zien dat Europa en Amerika recht tegen over elkaar staan als het gaat om zaken als voedselveiligheid en bijvoorbeeld geografisch beschermde namen van producten:
Daarmee laten we zien hoe onder andere milieu, voedselveiligheid en klimaat op het spel worden gezet
Aldus Greenpeace. Zo wil Amerika bijvoorbeeld namen als Champagne en bijvoorbeeld ook Feta gaan gebruiken voor producten (we nemen aan bubbeltjeswijn en schapenkaas) die in de Verenigde Staten van de USA of Amerika worden gemaakt. Wij zitten dus even tot 11.00 uur te wachten, daarna gaan we lezen en zal deze post een flinke update krijgen, of bakken we er een versche longread van. Tot zo!
Update: Hier staan alle documenten, wij zijn aan het lezen.
Update: Mochten jullie nog niet getekend hebben: DOE DAT DAN NU!
Ik ben wel voor streeknaambescherming, al mag er dan wel ook wat eerlijker omgesprongen worden met de daaraan verbonden streekproducten. Dus geen Nederlandse varkens naar Italië rijden om er daar “streekvakensworsten” van te maken. Maar Champagne die niet uit de Champagnestreek komt lijkt me al helemaal uit den boze. Als ik drank of voedsel met een streeknaam koop, moet het gewoon in die streek zijn verbouwd en geproduceerd, daarom heet het ook zo! Dan noemen de Amerikanen hun bubbeltjeswijn maar Californication.
Dat dus!
Het grote probleem met streeknaambepaling is dat bijvoorbeeld het dorp Champagne in Zwitserland zijn naam niet meer op een fles mag zetten. En nu ook niet meer op hun chocolade. Wat natuurlijk gigantische bullshit is. Met als gevolg dat de mensen de producten niet meer weten te vinden en de lokale economie op zn gat ligt.
Dus als er een wet wel aangepast moet worden is het deze wel. Het helemaal opheffen gaat wel weer te ver.
Ja leuk geprobeerd, maar Champagne (Zwitserland) is een gat met maar een paar honderd inwoners, dat niet bepaald economisch op zijn gat ligt (4% werkloosheid) en geen wijn- of chocoladeproductie van betekenis heeft (van “niet meer” is dus helemaal geen sprake). Je geeft wel mooi aan hoe men nu al probeert om streeknamen te kapen. Vast dat er wel iemand in Californië op het idee komt zijn ranch Champagne te noemen, waarna dan ineens die naam op het etiket moet mogen van alle wijn die op het landgoed geproduceerd wordt.
Daar is ook een oplossing voor:
Het mag indien de naam al bekend was voor 1-1-20xx.
Nu aantonen, anders pech.
Mensen die Amerikaanse Champagne kopen verdienen het gewoon. Gewoon even het labeltje iets beter lezen. En wie weet smaakt het Amerikaanse spul wel net zo goed of beter.
En ik zal je maar even zeggen, feta uit een pakje, dat bij aankomst in NL al weken in dat pakje zit, smaakt toch niet hetzelfde als feta bij de kaasboer in Griekenland. Het is nog maar een paar jaar geleden dat witte Deense rubber als feta verkocht werd. Toch had ik er geen enkele moeite mee om dat spul in de schappen te laten liggen. Rara, hoe kan dat.
Voedselveiligheid, daar valt wat voor te zeggen. Streeknaambescherming is flauwekul.
Wat mij interesseert is hoe de oppositiepartijen hier in gaan. Grote bek of achterkamertjesjaknikkers. Meer of minder TTIP, referendum van GeenPeil.
In Duitsland hoor je aanmerkelijk meer protest, net als in Frankrijk. Nederland trekt z’n schouders op en werkt gewoon door.
GroenLinks is alvast heel helder: “de enige juiste conclusie is om met de onderhandelingen over TTIP te stoppen”
Champagne wordt al sedert jaar en dag gemaakt in de VS door o.a. Korbel en Cook’s. Het mag alleen niet naar Europa geëxporteerd worden, zo is ooit afgesproken.
Idioot is dat Noord Hollandse Gouda en Gouda Holland zogenaamde beschermde producten zijn, terwijl Gouda in Zuid-Holland ligt en Gouda Holland gemaakt mag worden van melk uit heel Nederland.
“Champagne wordt al sedert jaar en dag gemaakt in de VS door o.a. Korbel en Cook’s. Het mag alleen niet naar Europa geëxporteerd worden, zo is ooit afgesproken.”
Dat is toch een wat vertekende weergave van de feiten. Korbel produceert mousserende wijn, die ze zelf marketen als Champagne, maar die geen Champagne is. Omdat de VS afwijkende wetgeving heeft, mag daar deze wijn verkocht worden met Champagne als deel van de merknaam (ondanks dat het geen Champagne is), maar een groot deel van de wereld (niet alleen de EU) houdt zich aan internationale verdragen inzake naambescherming (die overigens ook door de VS zijn getekend!) en daar mag de naam dus niet op het etiket. Kort en goed komt het erop neer dat de VS zich momenteel niet houden aan internationale verdragen inzake naamgeving en dat via TTIP proberen te corrigeren, ten nadele van de rest van de wereld.
NB. Dat is natuurlijk fout, maar zeker niet de belangrijkste reden om tegen TTIP te zijn. Ik zou de aandacht zelf vooral willen vestigen op de beknotting van nationale soevereiniteit inzake milieu-, consumenten- en arboveiligheid, in plaats van het relatief onschadelijke consumentenbedrog.