Als de zelfbenoemde Vega-evangelist op dit blog zie ik de laatste twee jaar met tevredenheid hoe het vega-schap in mijn plaatselijk supermarkt in een hoog tempo uitdijdt. Tien jaar geleden nog het monopolie van de natte karton-meuk van Garden Gourmet en het seksloze blok tofu, tegenwoordig wedijveren zeer behoorlijke producten van bijv Quorn, Valess, Vivera of de Vegetarische Slager om de aandacht van vegetariërs. En we zien aan de onderkant van het vega-segment de opkomst van de budgetvriendelijke huismerk vleesvervangers. Kortom: Vleesvervangers zijn een volwassen, serieus product geworden.
De grootste buzz in dit segment was vorige maand de komst van de firma Beyond Meat, het durfkapitaal vehikel van Microsoft-oprichter Bill Gates en Hollywoodster Leonardo DiCaprio. Eerst werd Beyond Meat met veel succes op de Nasdaq beurs introduceert voor een boel veel money money money, en vrijwel gelijktijdig waren hun Beyond Burgers te koop bij de betere Albert Heijn filialen, voor het stevige prijsje van twee stuks voor 5,99. Maar Beyond Meat nestelt zich dan ook met torenhoge ambities in het bovenste marktsegment. Hun burger moet niet van echt te onderscheiden zijn, net zo smakelijk zijn, alleen dan met een aanzienlijk kleinere ecologische footprint. Daarbij richten ze zich niet op de stilaan verzadigde groep van notoire vegetariers, nee, de Beyond Burger wil het liefst dat hun producten direct tussen de lappen rood vlees komen te liggen, want dat is de arena van hun concurrentiestrijd. De onverbeterlijke vleeseter is waar de Beyond Burger zijn pijlen op richt! Dit klinkt als het naieve businessplan van een überhippe startup: eerst de wereld veroveren en verbeteren, pas daarna winstmaken. Wie goed kijkt ziet de eerste tekenen van een Vega-bubble, die vroeg of laat gaat leeglopen.
Maar genoeg doemdenken. Gelukkig voor onze test wemelt het van de obsessieve vleeseters in onze redactiebunker, dus een argwanend proefkonijn in de vorm van Dhr Flepz wilde het wel eens proberen. Zelf wilde ik natuurlijk ook wel eens proberen of de Beyond Burger echt zo geweldig is, zeker vergeleken met de bestaande merken. En om u vast de conclusie te verklappen: De Beyond Burger mag als zeer geslaagd bestempeld worden. De gebruiksaanwijzing is wel een minpuntje (“De hamburger is volledig gaar wanneer de binnentemperatuur 74°C, gloeiend heet, is”), maar met een paar minuutjes bakken per zijde ontstond een mooi bruin korstje, dus hoppakee: proeven maar!
Even tussendoor trouwens: ik lees regelmatig foodblogs en vooral wat anderen vinden van vleesvervangers. Dat zijn positieve verhalen, maar het zijn ook allemáál van die juichverhalen. Alles wat ze proeven is super geweldig vetchill, moet je ook proeven! De meeste foodblogs zijn gewoon ordinaire betaalde doorgeefluikjes voor de Foodindustrie, zo niet uw Vretecool. 100% onafhankelijk van de Unilevers en Nestlé’s van deze wereld!
Terug naar het proeflokaal: de Beyond Burger is ronduit sappig, heeft een malse bite en is hoog op smaak, vergeleken waarmee andere vegaburgers, zelfs degenen die we tot voor kort niet onaardig vonden, verschrompelen tot een smakeloze droge voorgegaarde schoenzool. Onze testpuber was heel stellig: “Pap, je mag nooit meer andere vegaburgers kopen”. De Beyond Burger is ook nog eens een behoorlijk dikke vegaburger, wat het luxe gevoel nog eens flink onderstreept.
Hoe staat het intussen met onze redactie-vleeseter? Wat vindt die van de Beyond Burger? “Het mondgevoel is vlees. Heel luchtig los gehakt, maar vlees. Het is onduidelijk of het rundvlees is, in ieder geval geen varken, maar te sterk van smaak voor kip. De toevoeging van rode biet aan het mengsel om tot bloed te komen is geniaal en maakt de verwarring nog groter”, aldus collega Flepz. “Hier mag best subsidie op betaald uit een heffing op kiloknallers om dit de eerste keus te maken voor the people (en da’s een persoonlijke mening): halve euro erop bij kiloknallers, 2 euro eraf bij deze, want verhouding omzet 1:4. Ik ga hem nog eens in de sous vide mikken, maar vrees dat het niets doet”.
Ja dat van luchtige los gehakt ervaarde ik ook, ze vallen bijna uit elkaar als je niet oppast. Zelf ga ik er nog eens eentje in de airfryer uitproberen. Heb er afgelopen weekend toch twee ongeschonden op de BBQ kunnen bakken, en die waren helemaal het zalige summum! Veel lekkerder dan uit de koekenpan!
Conclusie: De Beyond Burger is the next best thing voor de Starbucks drinkende, iPhone bezittende, Tesla rijdende, witte wijn sippende elite. Het merk probeert hip, exclusief en controversieel over te komen, en dat lukt vrij aardig. Als we daar langsaf proberen te kijken blijft gewoon overeind staan dat dit met afstand de beste vegaburger is die we tot nu toe geproefd hebben. Net als Starbucks, iPhone en Tesla stevig aan de prijs, maar dan heb je ook echt goeie shit in handen.
Meer Vretecool? Dat kan. We hebben namelijk alle posts van Vretecool gebundeld onder een eigen url: www.vretecool.com. Hoe hard heerst dat dan! Daarnaast is er sinds kort ook een speciaal Vretecool-forum. Hier kan je suggesties achterlaten voor een volgende Vretecool-post, maar je kunt er uiteraard ook je eigen Vretecool-ervaring delen. Vretecool, de meetlat voor je maag.
Ja is leuk, maar twee burgers (samen 227 gram) voor zes euro haalt het qua prijs dus nog lang niet tegen bij voorbeeld vier Blonde d’Aquitaine biefstuktartaartjes (400 gram) voor nog geen vijf euro, of twee Blonde d’Aquitaine Duitse biefstukken (200 gram) voor €2,57. Met zo’n prijs/kwantiteitverhouding ga je deze verstokte vleeseter nooit overhalen, ook al is de kwaliteit dan nagenoeg die van echt vlees.
En ergens snap ik het dus ook echt niet. Hoe kan zo’n kleine voetprint (= minder planten en/of brandstof nodig) nou leiden tot een veel hogere prijs bij (bijna) gelijke kwaliteit? Dat moet toch juist veel goedkoper kunnen dan gehakselde koe?
En dat is precies het probleem, namelijk dat gehakselde koe veel te goedkoop is. Vrijwel alle indirecte kosten, zoals de immense milieuschade, wordt op de staat/belastingbetaler afgewenteld, en zie je dus niet terug in het prijskaartje. Nog even los van al die miljarden en miljarden aan landbouwsubsidie die de EU (en dus ook u als belastingbetaler) mag ophoesten.
Vlees is zelfs zo goedkoop dat het alleen aan de onderkant van de maatschappij nog enige status heeft, zoals ik hier als eens uiteenzette. Vlees eten is zoiets als in een Opel rijden of met een Action tas rond gaan lopen.