More

    RECENTE POSTS

    Wat U Weten Moet Over TTIP

    Toch nog even terugkomen op het rare verhaal genaamd TTIP. Gisteren plaatste de wandelende bloemetjesjurk Lilianne Plumeau een juichend opiniestuk in de krant. Het akkoord zou miljarden en miljarden opleveren. Al die nieuwe banen die dit kabinet u al veertien keer heeft beloofd. U kunt spotgoedkoop een Amerikaanse slurpmobiel aanschaffen. Telefoonstekkers worden allemaal universeel (behalve die van Apple). Jezus komt hoogstpersoonlijk terug op aarde. Maar met geen woord wordt door mevrouw Plumeau gerept over de onvoorstelbare risico’s. Of waarom het akkoord in het geheim is uitgewerkt, terwijl multinationals wèl mochten weten wat er besproken werd.

    Het doel van TTIP is om de verschillen in regelgeving tussen de VS en de Europese landen te verwijderen. Of we daar blij mee moeten zijn, is natuurlijk al een goede vraag. In de VS is het toepassen van asbest nog gewoon toegestaan. En daar kijkt men ook niet zo nauw wat er bijvoorbeeld in uw voedsel zit. Wel eens een slokje uit de kraan genomen daar? Maar los daarvan: het belangrijkste aspect van het verdrag is de nauwelijks begrensde bescherming die het “investors” biedt. Multinationals worden beschermd en in de gelegenheid gesteld om bij ieder overheidsingrijpen dat de markt beïnvloedt hun “schade” te verhalen.

    Dat moet gebeuren via de investor-to-state dispute settlement. Het tooltje wordt op dit moment al tegen diverse landen gebruikt om regelgeving om zeep te helpen die multinationals niet zint. Australië bijvoorbeeld, heeft een claim aan de broek hangen van kankerstokjesfabrikant Philip Morris. Dit naar aanleiding van het besluit dat de kankerstokjes alleen nog in pakjes zonder opschrift mogen worden verkocht. Philip Morris heeft arbitrage ingeroepen op basis van een handelsakkoord met Hong Kong, om compensatie te krijgen voor het verlies van haar “intellectueel eigendom”.

    In Zuid-Amerika betalen ze zich scheel aan de claims die door arbiters worden toegewezen aan multinationals. De Canadezen haalden het in hun hoofd twee patenten van het Amerikaanse Eli Lilly niet te erkennen, omdat er te weinig bewijs zou zijn voor de werking van de medicijnen. Eli Lilly claimt nu bij de Canadese overheid $500m, en eist dat de Canadese patenten-wetgeving wordt veranderd. “A three-member international tribunal made up of arbitrators chosen by the disputing parties will hear the complaint“. Dit is precies wat ons te wachten staat. Mag ik even huiveren? Maar geen woord erover van die tuthola.

    Dat u even een beeld krijgt welke bedragen hier op het spel staan. En het is allemaal belastinggeld. De multinationals maken gebruik van de investor-to-state dispute rules, die onderdeel uitmaken van handelsverdragen. Alles gaat via arbitrage, wat wil zeggen: achter gesloten deuren. De arbiters zijn geen rechters, maar aangewezen deskundigen en bedrijfsjuristen. Er is geen mogelijkheid van beroep. Het is een geprivatiseerde rechtspraak voor multinationals en niemand die kan aangeven wat het belang van de burger is van deze wetgeving.

    De vorige Commissie rechtvaardigde dit beleid door te beweren dat de nationale rechter multinationals onvoldoende bescherming biedt, omdat ze “misschien bevooroordeeld zijn of door een gebrek aan onafhankelijkheid”. Waar deze onzin op gebaseerd is, vertelde de Commissie niet. Evenmin gaf de Commissie aan wat dan de voordelen zijn van een gesloten, corrupt systeem vol belangenconflicten en met arbitraire bevoegdheden. TTIP is gewoon een frontale aanval op de trias politica en daarmee een frontale aanval op de democratie.

    0 0 stemmen
    REET DEZE POTS!

    12 REACTIES

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    12 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    E.R. Deoz
    12/09/2014 - 11:29 11:29

    2e link linkt niet lekker.

    TTIP moet gewoon dood en kapot gemaakt worden. De democratie slopen is de taak van onze democratisch gekozen politici, niet die van van multinationals. Al biedt dit natuurlijk wel kansen voor flinke schadeclaims van Retecool Multinational B,V..

    G. de Vader
    Gast
    12/09/2014 - 11:54 11:54
    Hangmat
    Hangmat
    Gast
    12/09/2014 - 12:06 12:06

    Fuck de internationals. Verdeel en heers. Dat is de tactiek. Straks weer allemaal Slaaf van het grootkapitaal

    Illuminatus Magnus
    12/09/2014 - 12:10 12:10

    Ook met dank aan degenen die bij de Europese verkiezingen legitimatie aan deze schertsvertoning hebben verschaft.

    freeclimb
    12/09/2014 - 12:30 12:30

    De gelekte CETA-stukken geven een aardig inkijkje. DRM-beveiliging omzeilen? Illegaal. Copyrightindustrie laat ISP’s hun werk doen (aansprakelijkheid voor CR-schendingen) en ga zo maar door…
    https://netzpolitik.org/2014/europaeisch-kanadisches-freihandelsabkommen-wir-veroeffentlichen-saemtliche-geheime-ceta-dokumente/

    Henkie
    Henkie
    12/09/2014 - 12:31 12:31

    Zou Plumeau de commentaren lezen onder haar juichverhaal? Men is nog niet erg enthousiast, terwijl een universeel stekkertjes toch echt wel opweegt tegen een klein schadeclaimpje hier en daar. Veel meer dan een paar miljard kan zo’n claim toch niet kosten?

    behanger
    Beheerder
    12/09/2014 - 12:48 12:48

    Als politici niet in het belang van de staat handelen, kun je ze voor het strafrecht dagen. Laten we dat doen.

    teringbibber
    Lid
    12/09/2014 - 12:59 12:59

    Wat was dat net, reet? Je nieuwe server had nu al een infarctje?

    brassnov
    brassnov
    12/09/2014 - 13:21 13:21

    Overigens heeft de NL overheid het laten onderzoeken. Dus als iemand zin heeft om 153 pagina’s onderzoek door te spitten: dit is je kans.

    http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/rapporten/2014/06/24/the-impact-of-investor-state-dispute-settlement-isds-in-the-ttip.html

    G. de Vader
    Gast
    12/09/2014 - 14:21 14:21

    Ik zou echt geen zinnig argument weten waarom je de Amerikaanse claimcultuur hier zou willen introduceren. En dat achter gesloten deuren, terwijl de ervaring met NAFTA leert dat de arbiters óók vaak betrokken zijn als partij-juristen in andere claimzaken. In dat opzicht is dit merkwaardige stuk van de EC een eye-opener.

    Claim: Investor – state dispute settlement cases are decided by a small clique of lawyers, with considerable conflicts of interest, who seek to cream off public money.

    Response: Like in any area of national or international law the number of true specialist lawyers in the field is not large. Some of these lawyers do combine roles as arbitrators in some disputes and advocates in others. This crossing over may create the risk of conflicts of interest.

    Ze geven het gewoon toe, dat er een old-boys clubje rondloopt die met elkaar dit soort zaakjes afwikkelt en ervoor zorgt dat ze er zelf niet minder van worden. Wie spannen immers dit soort zaken aan? Niet de overheden, maar het oldboys clubje dat de multinationals runt. Resultaat is één grote incestueuze relatie. Dan snapt u wel dat de multinationals liever het clubje juristen dat ze kennen uit andere claimzaken “recht” laten spreken, anders dan rechters.

    Maar gelukkig, daar heeft de EC een oplossing voor! The EU seeks to include in its agreements a far-reaching code of conduct designed precisely to prevent conflicts of interest arising. Een code! Voor u gelden wetten, de 1% prefereert gedragscodes.

    Dat stuk staat overigens vol met wtf’s. Ik zal één voorbeeld geven, aan de hand van de tekst die ik hierboven citeer: neem gewoon het eerste deel van de zin. “Like in any area of national (…) law the number of true specialist lawyers in the field is not large”. Dat is dus echt je reinste gelul.

    Bismarck
    12/09/2014 - 18:37 18:37

    Wat U Weten Moet Over …

    Oh nee, Retecool is al even diep gezonken als de NOS met hun anglicismen.

    Illuminatus Magnus
    12/09/2014 - 19:53 19:53

    De 14 Meest Iconische Foto’s Van De Wereld Wijde Spinnenweb
    14 Dingen Die Ik Deed Niet Leren Van Michael Jackson
    De Ultieme 14 Dingen Die Elke Sukkel Moet Hebben
    14 Briljante Dieren Grappen Die Definitief Niet Voor De Poes Zijn
    De 14 Meest Erge Boodschappen Leveringen In De Wereld
    De 14 Boeken Die Perfect Gelijk Zijn Met Nieuw York Mode Week
    18 Bekentenissen Van Studenten Over De Meest Kruiperige Ding Die Een Onderwijzer Heeft Ooit Gedaan In Klas

    Zoiets, Bis?

    Latest Posts

    Account

    U ZEI:

    OOK NIET TE MISSEN