Vlees eten is slecht, dat mag stilaan toch bekend zijn. Slecht zowel voor jezelf (kanker, obesitas) als voor de planeet (ontbossing, CO2 uitstoot, dierenleed). Vlees eten is het nieuwe roken. Niettemin eten we met z’n allen almaar meer vlees, dus blijkbaar is daar iets raars aan de hand. Gelukkig is daar onze grote vriend De Wetenschap om licht op de zaak te schijnen!
Twee Australische wetenschappers opperden dat de hoeveel gegeten vlees zou samenhangen met de sociaal-economische status (SES) van de consument: hoe lager op de sociaal-economische ladder, hoe meer status iemand ontleent aan het eten van vlees. Deels is dat evolutionair ingesleten: onze verre neanderthaler-voorouders dachten dat je sterker werd van vlees eten. Daarnaast kleefden er nog indirecte voordelen aan het eten van vlees, het maakte je blijkbaar aantrekkelijker als partner om mee voort te planten. Denk daar maar eens over na wanneer iemand foto’s van enorme OMGWTFBBQ’s op social media plaats. Op dat moment valt zo iemand helemaal terug op zijn Neanderthalerbrein. Want zo werkte dat bij de Neanderthalers: vleeseten, en dan vooral rood vlees, werd gezien als enorm mannelijk, als een dikke verleidelijke knipoog naar de Neanderthalerinnetjes.
Als die status van vlees de reden is dat we met z’n allen, tegen beter weten in, steeds meer vlees eten, dan is het goed om te weten hoe dat precies werkt. Het is uiteraard niet heel ingewikkeld: als je van jezelf weinig status hebt, dan probeer je dat op de een of andere manier te compenseren, bijvoorbeeld met een dikke BMW. Wat onze twee wetenschappers dus wilde onderzoeken is of vleeseten wat status betreft hetzelfde werkt als die dikke BMW aanschaffen: mensen met status hebben zo’n statussymbool niet nodig, het zijn eerder de mensen die het zich nauwelijks kunnen veroorloven die hier naar grijpen. Onze twee wetenschappers bedachten een drietal experimenten om de proef op de som te nemen. Loop u even mee?
In experiment #1 bleek dat proefpersonen met een lage SES in de testopstelling simpelweg meer vlees opschepten. De exacte details van de drie experimenten leest u trouwens in dit TL;DR verslag. In experiment #2 werd gekeken naar externe invloeden: in een omgeving met grote sociale verschillen is de behoefte aan statussymbolen groter, en daar werd in de testopstelling dus ook meer vlees gegeten dan wanneer de sociale verschillen klein waren. In Experiment #3, mijn persoonlijk favoriet, was gelijk aan experiment #1, maar dan met vegaburgers die nauwelijks van echt vlees waren te onderscheiden. Bij de helft van de proefpersonen werd erbij gezegd dat ze vega waren, bij de andere helft niet. Bij de vegagroep werden geen verschillen vastgesteld tussen de personen met een lage en een hoge SES. Bij de groep die dacht dat het echt vlees was, was dat verschil er wel. Anders gezegd: mensen met een hoge SES ervoeren weinig status-verschil tussen een vega- en een vleesburger, terwijl mensen met een lage SES dit wel deden. Check ook de grafiek hierboven.
De conclusie van al dit getest is dus dat mensen met een lage SES vlees als een statussymbool zien. De onderzoekers stellen tevens vast dat het weinig zin heeft om gezonde vega-alternatieven te bieden ten einde de vleesconsumptie te reduceren. Het enige wat effect zal hebben is de consument anders te laten denken over zijn eigen SES, de consument te laten afkicken van zijn behoefte aan statussymbolen. Stof genoeg lijkt me voor leuke vervolgonderzoeken. We houden u op de hoogte!
https://www.youtube.com/watch?v=0z_Qqnq8pI8
Ha ha ha! Reet is een proletarische arrebeier!
/En wat is dat met die sterretjes? “Uber heerser”? Ik ben geen onderbetaalde freelance taxi-chauffeur, zeg!
Over heersers gesproken: weet je wie ook een hogere SES had? En om nog even verder door te gaan op über:
‘Dr. Goebbels, zal ik een taxi voor u bellen?’
‘Neuh, ik ben meer een Ãœber-mens.’
Dusss
Ik dacht dat zitten het nieuwe roken was? Ik volg het niet meer. Ik ga wel gewoon dood.
Verder stammen wij voor misschien een paar procent af van Neanderthalers, heb je voor spieropbouw daadwerkelijk eiwitten nodig die in een holbewonerdieet vooral uit vlees gekomen zullen zijn, en zijn er ook gewoon mensen die vlees lekker vinden. Dat ze vaker een vegaburger zullen pakken als je niet van tevoren verklapt dat het eigenlijk gewoon je doordeweekse portie granen is terwijl je juist zo zin had in iets lekkers en speciaals bewijst nou niet bepaald dat vlees een statussymbool is. Tenzij Pepsi Cola dat ook is omdat sommige mensen vaker voor de Coca Cola zullen gaan als je er niet bij zegt welke welke is.
“Verder stammen wij voor misschien een paar procent af van Neanderthalers”
Wij als in de voorouders van de niet-Afrikanen, de Sapiens van bezuiden de Sahara deden niet aan deze vorm van bestialiteit. Over bestialiteiten gesproken, als je het onderzoek leest, dan krijg je ook het idee dat Webmeister het flink heeft verkracht met zijn “samenvatting” (onderzoeksartikels zijn nooit TL;DR, als zo’n opmerking bij een populairwetenschappelijke post staat, is het lezen ervan waarschijnlijk juist de moeite waard). Het hele onderzoek betrof namelijk helemaal geen mensen met hoge en lage SES, maar mensen die als interventie werden opgehemeld respectievelijk de grond in gepraat (waarna de perceptie van hun SES werd gemeten, hetgeen ook wel een voorspelbare uitslag heeft). Rara wanneer heb je meer behoefte aan comfort food?
Ik heb het trouwens niet zo op die “… is het nieuwe roken” statements. Gezien roken in feite het (tergend langzaam) vergassen van medemensen is (terwijl zitten, alcohol drinken of vleeseten op zichzelf geen toxische werking heeft op de mensen om je heen), zou ik willen stellen dat “… is het nieuwe roken” de nieuwe Godwin is.