EN DAN NU EEN OPROEP VAN ALGEMEEN BELANG! WORD ALLEN ZAAI-TERRORIST! En dan dus niet dat uber-hippe “Hey, ik heb een fixie en eet biologisch van de Marqt” urban gardening. Nee, gewoon een zak bloemenzaad, of boekweitzaad kopen en uitstrooien over braakliggend terrein. Kost weinig, levert gigantisch veel op. Hoezo? Hoor ik u vragen (behalve Jack Random, die vindt het ongetwijfeld LEVENSGEVAARLIJK). Nou heel simpel. Het gaat al jaren heel slecht met de bijen in Nederland en dat is ongelofelijk kut! Hoe dat komt? Simpel, onder andere omdat wij onze tuinen tegenwoordig het liefst zo veel mogelijk dicht asfalteren, zodat er een fijne lounge-set kan staan en de tuin onderhoudsvrij is en in het buitengebied staat ook alleen nog maar mais of gras. Dus geen bloemen meer en geen bloemen meer = geen bijtjes meer. Imker Marcel Horck heeft daar iets op gevonden. Hij is illegaal braakliggende terreinen gaan inzaaien met bloemenzaad, zodat er weer genoeg te halen valt voor bijen. Dus koop dat zaad en ga zaaien! Goed voor bijen, maar ook voor ons allemaal.
Account aanmaken
Welkom! registreer voor een account
Er zal een wachtwoord naar je gemaild worden
Wachtwoord herstel
Vind je wachtwoord terug
Er zal een wachtwoord naar je gemaild worden
De bloemetjes en de bijtjes.… hoe zat dat ook al weer?
Zoiets toch?
Ik heb dit jaar op de helft van mijn tuin een bak zaadjes van de Lidl gegooid (“japanse bloemenpracht”), groeit als kool en voll bijen en dikke hommels.
Australische bloemenpracht bedoel je, het groeit opstekop.
Iets met illegaal, zaad en een braakliggend terrein kan wel geregeld worden, maar of daar bloemen van komen…
Sympathiek, maar ik wordt grenzeloos ongeremd (random?) agressief van dit soort mannen met dat soort monturen.
Sambal bij?
Goeie post! Het klopt dat een tekort aan bloemen één van de oorzaken is waarom bijtjes het loodje leggen. Alleen zijn geplaveide tuintjes niet de grootste boosdoener, maar monocultuur in de landbouw en het veel te vaak grasmaaien van de bermen, want alles moet “netjes”.
Ik heb zelf nu toch wel al zo’n 200 vierkante meter aan tuin die ik laat verwilderen en één keer maai in september. Zaaien hoeft niet, want er zit genoeg in de bodem dat wil bloeien. De rest maai ik wel de tiefes, want… “netjes”. Fuck dat.
Of zo’n stuk braakliggend terrein levensgevaarlijk is, weet ik niet, maar ik ga daar zowiezo niet aan beginnen, want ik heb een kuthekel aan bijen en andere steekbeesten, dus hoe sneller de aarde van dat soort insecten verlost is, des te beter wat mij betreft.
Als jullie zoveel om de dieren geven, ga dan eens naar het asiel en neem wat katten in huis. Die zijn leuker dan bijen. Honden zou ik niet aan beginnen.
Het schijnt dat de (commerciële) imkers nogal boter op hun hoofd hebben. Het meeste bewijs gaat in de richting is dat ziekte de bijensterfte veroorzaakt.
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0013181
de grootschaligheid van de sterfte komt waarschijnlijk door imkers die met vrachtwagens hele ladingen bijenkasten door het land rijden om zoveel mogelijk honing te produceren/gewassen te bevruchten.
De oppervlakte bebouwd terrein in Nederland is 8%. Dat is veel, maar of de tuintjes die daarbij horen worden bestraat of niet, kan niet van grote betekenis zijn voor de bijenpopulatie. 55% van Nederland wordt gebruikt voor landbouw, daar is veelal sprake van monocultures, maar dat is al zeker 50 jaar zo. Eigenlijk wordt de oppervlakte met natuurgebied in Nederland alleen maar groter de laatste jaren.
Kortom het zijn waarschijnlijk de imkers zelf die de sterfte veroorzaken. Niet alleen die van hun eigen bijen, maar ook van de wilde.
Nou ja zeg, ik heb de illegale krakers van mijn spouwmuur zomaar gewoon laten zitten. Ik had die hommels natuurlijk makkelijk kunnen vergiftigen, maar niet gedaan! Ben ik nu ook een beetje natuurheld?
@wout: ik was eerst van plan om te reageren door te zeggen dat je niet moet trappen in het single-paper-syndrome. Iets dat voor elk vakgebied op gaat waar genoeg andere papers worden gepubliceerd en wat voor iedereen die zich wil beroepen op de wetenschap gewoon aan te raden is. Maar na even zoeken vond ik deze en dat is eigenlijk nog erger.
http://en.wikipedia.org/wiki/Colony_collapse_disorder#Viral_and_fungal_combination
En nog iets, wout. Je zegt dit: “de grootschaligheid van de sterfte komt waarschijnlijk door imkers die met vrachtwagens hele ladingen bijenkasten door het land rijden om zoveel mogelijk honing te produceren/gewassen te bevruchten.”
En als je dat gelooft (wat inderdaad gewoon heel erg waar is!) dan mag jij mijn eerste reactie wel even hard gaan plussen, want de hele reden waarom die imkers met hun bijenvolken ingehuurd worden is dat er in de natuur bijna niks meer vliegt vanwege die monocultuur en gebrek aan wilde natuur of verwilderd cultuurlandschap.
Ja maar Puh!, je hebt NinjaOwl verdreven uit je tuin, dierenbeul!
@ Roel: eg nie
Toevallig staat vandaag m’n kiwi plant/boom/dinges in bloei en daar zijn m’n vliegende vrindjes erg blij mee. De acacia is bijna klaar met bloeien, helaas want die bloemen ruiken erg lekker, daar tegenover staat dat ik weet dat de honing weer erg lekker zal zijn. Binnenkort maar weer eens een flinke emmer daarvan halen bij de buren.
OLO@zaaiende NinjaUiltjes!
@majava
Ja, dat was dan niet de beste paper om naar te linken. Maar verder wijst het meeste onderzoek nog steeds naar ziekt, eventueel in combinatie met andere factoren die tot verzwakking leiden. Kwalitatieve/kwantitatieve ondervoeding is daar maar één van. Het verhaal van de monocultures gaat ook vooral op voor Amerika, want daar is dat veel extremer dan hier. Daarbij is CCD hier vrij recent en verruigde akkers en verwilderde natuur hebben we allang niet meer, 2,4-D wordt al sinds 1946 grootschalig gebruikt.
Vooral boekweitzaad, alle granen worden fabrieksmatig beschermd tegen insecten.
De teruggang van bijen, hommels, enz. (vooral insecten met een wintervoorraad, al dan niet in eigen lijf zoals vlinderpoppen) is te wijten aan neonicotinoïden (kunstmatige insecticiden ‘verbetering’ van nicotine).
Als oma op het balkon haar bloemetjes spuit tegen beestjes blijft de neonicotinoïde tot drie jaar actief in de plant.
Er zijn niet te weinig nectarbloemen, er zijn te veel lang werkende vergiften, die in kleine hoeveelheden de broed (en de winterpopulatie) van veel insecten aantasten.
Engels linkje: http://en.wikipedia.org/wiki/Neonicotinoid
Stiekem zit ik telkens te lachen als de Amerikanen zeuren over de teruggang van bijenvolken. Voor Columbus waren er in Noord-Amerika geen honingbijen en in Zuid en Midden Amerika waren er enkel de kleine ineffectieve angelloze volken (zoals er in de regenwoudkas van Burgers’ Zoo vliegen).
Hoe er in Amerika ooit planten bestoven werden voor Columbus is de aldaar levende mensen een raadsel. (en welke insecten door de komst van bijen zijn uitgestorven of gedecimeerd is ook niet gedocumenteerd)