Oke, ik geef u een sommetje uit een toelatingsexamen uit 1924 voor de MULO. Dat is lang geleden en ze hadden toen nog geen rekenmachines. MULO stond voor Meer Uitgebreid Lager Onderwijs en is in het kader van de Mammoetwet vervangen door de MAVO.Kijk, daar staat ie. Dan nu een sommetje uit 2012. U hoeft het niet uit te rekenen hoor. Aan u slechts de vraag op welk niveau deze opgave is gesteld. Het plaatje geeft overigens aan dat voor deze som een rekenmachine mag worden gebruikt.
Deze som is afkomstig uit de voorbeeldtoets 3F uit 2012 voor de eindklassen HAVO en VWO. In 2012 en 2013 is de rekentoets VO als pilot op een groot aantal scholen afgenomen. In 2013/2014 was de rekentoets VO onderdeel van het eindexamen. VWO-ers die dit goed kunnen, mogen hierna naar de universiteit.
Snap eerlijk gezegd alle gesteun over die opgave uit 1924 niet. Goed, dat zit wat werk aan. Maar ook zo’n som kan iedereen oplossen door als een domme gedresseerde duif regeltjes uit te voeren. Delen door een breuk is hetzelfde als vermenigvuldigen met het omgekeerde van die breuk, dat werk.
Ik loop vast bij ‘aantal km’ gedeeld door ‘uur te snel’….
[img]http://i.imgur.com/EOUPCfu.png[/img]
“Tevens slotstukje voor afsluiting rekenonderwijs op de lagere school…”
Had laatst een voorstelling groep 7 en daar kon de helft nog niet fatsoenlijk voorlezen… ergens is er iets fout gegaan.
Maar ze hadden wel allemaal een mobieltje
@biermeester
“Ik loop vast bij ‘aantal km’ gedeeld door ‘uur te snel’….”
Die is simpel…
Stel dat het stuk weg 8 Km lang is en daar rijdt hij 6 minuten te snel op,
dan is het antwoord die SQR(8 * 6/60 ) / 5 = 13 eurocent.
Belachelijk weinig natuurlijk en Rogier heeft dan ook groot gelijk dat hij daar te hard rijdt.
@Ploppo
Ja maar, 6 minuten is nog geen uur, dus dan zou het (8 * 0) /5 = 0 cent moeten zijn toch ?????????????
Dan kan hij zo hard rijden als hij wil, zolang hij iedere 59 minuten maar even pauzeert.
@biermeester
jij bent duidelijk te dom voor deze opgave en ik vermoed dat je in 1924 niet toegelaten bent tot de Mulo.
Verder heeft G. wel een punt.
Er is iets grondig mis met het onderwijs in NL. Tijdens het studeren (en dan vooral de zwaardere bèta studies) breekt het menigeen behoorlijk op dat de basis nogal zwakjes was.
Natuurlijk kun je met een rekenmachine een hoop dingen stukken sneller uitrekenen, maar er mist vaak een goed gevoel voor orde-grootte bij het zien van een opgave.
Het antwoord is toch altijd 14?
Voor jou wel Roel. Ben jij een beetje handig met een triangel?
Die G toch, eens even lekker roepen dat het vroeger allemaal beter was. Je verwart hier moeilijk met veel werk. Die som uit 1924 is meer werk, maar bevat geen machtsverheffingen. De scholieren die die som destijds konden maken, zullen waarschijnlijk allemaal de som uit 2012 niet hebben kunnen oplossen. Verder vergeet je erbij te zetten dat voor die som (en het hele examen) van 2012 geldt: “De rekentoets is bestemd voor alle leerlingen, dus ook voor de leerlingen die geen wiskunde in hun pakket hebben.” Het betreft hier dus geen eindexamen wiskundevraag (laat staan -niveau)!
Wat je vooral geïllustreerd hebt is dat de nadruk tussen 1924 is verschoven van saai en irrelevant proceswerk (dat een rekenmachine veel beter kan) naar het vertalen en oplossen van situaties waar de toekomstige schoolverlaters wel mee te maken kunnen krijgen. En voor de meeste mensen is het uiteindelijk ook veel belangrijker dat ze kunnen controleren of meneer agent het juiste bedrag uit je beurs opeist, dan wat de uitkomst is van vijf zeselfde gedeeld door drie tweeachtste plus twee driezevende. Tenslotte kan ik je uit eigen ervaring vertellen dat je geen 11-jarige meer uitgelegd krijgt dat het erg handig en cool is om in breuken te kunnen rekenen. Voor dat kind is 10/3 gewoon 3,33 (en dat is in de praktijk ook altijd goed genoeg, dus tief op met je 3 1/3 is correcter meneer de bijlesleraar).
Ik heb ook niet gezegd dat het een wiskundetoets is. Het is een rekentoets. En daarvoor worden 17 jarigen dus getoetst of ze 250 kunnen delen door 5. Met een rekenmachine.
@G: Nee dan heb je de essentie toch gemist, want dat wordt helemaal niet gevraagd (dan had er wel gestaan 250/5 = ). Overigens is deze “eis” nieuw en toegevoegd aan de overige eisen (het was dus een paar jaar geleden allemaal nog erger!). Als je je (veel moeilijkere) wiskunde (natuurkunde, scheikunde) eindexamen niet haalt, mag je niet naar de universiteit, ook al slaag je nog zo glorieus voor deze rekentoets. “VWO-ers die dit goed kunnen, mogen hierna naar de universiteit” is dus in ieder geval een valse voorstelling van zaken.
Overigens kom ik op de universiteit geregeld studenten tegen waarvan ik vrij zeker weet dat ze deze opgave niet kunnen oplossen.
Zeg vaders, kan je dan voortaan rekentoets 3F linken in plaats van 2F wanneer je het over 3F hebt?
“cito_voorbeeldtoets_2f.ashx”
Edit: wacht effe
@G kent z’n klassiekers niet, maar dat geeft niet. Niveau triangel of uni, daartussen zit blijkbaar niks.
@Bismarck,
Over die studenten op de universiteit kan ik nog wel een boekje open doen.
een klas Geneeskunde op de snijzaal voor Longziekten. er ligt dus een stoffelijk overschot op de tafel, waarvan de buikholte en de borstkas geopend is. De vorige periode waren de studenten ook op de snijzaal, toen hadden ze Cardiologie en moesten ze specifiek het hart bekijken. Enfin, vraagt een van de studentes; ”Is dit het hart?” terwijl ze de maag aanwijst.
Het lijkt dus niet alleen in het rekenen te zitten, maar dat de studenten tegenwoordig sowieso minder onthouden of alleen om te repliceren op het tentamen.
Dit is het examen over 5 jaar. Je mag een paar fout hebben.
En je mag natuurlijk ook je rekenmachine gebruiken.
Het antwoord op vraag 3F is natuurlijk “te veel!” Rogier maakt zelf wel uit hoe hard hij hier mag.
@Bismarck, ik denk dat veel wiskunde examens amper grafische rekenmachines nodig hebben om een hoger niveau te halen. Wel is het leren ordenen met deze algebra erg belangrijk en dat zie je niet meer terugkomen in examens. Het aantal studenten dat wederom een wiskunde herhalingscursus volgen voordat ze beginnen met hun alfa of gamma studie spreekt boekdelen.
Het probleem zit volgens mij nog niet eens in het feit dat ze het niet weten, maar de vermoedelijke oorzaak., luiheid. De regels weten ze niet omdat ze niet willen zweten om te controleren of ze het ook echt nog wel weten.. Ze kunnen al niet sterk snel rekenen en dan ook nog lui.. en daarmee heb je meteen die befaamde zesjes cultuur te pakken. [overigens geloof ik dat veel studenten gewoon hard genoeg leren, maar bij dit soort dingen zie je toch veel zieligdoenerij]
@Bismarck: die nieuwe som is ook “saai en irrelevant proceswerk”, alleen veel simpeler. Daarnaast is “het vertalen en oplossen van situaties waar de toekomstige schoolverlaters wel mee te maken kunnen krijgen”, als het aan de huidige onderwijsvernieuwers ligt, hetzelfde als “ja meneer” leren zeggen tegen de voorzitter van het VNO als hij je in je reet wil naaien. Die kids moeten gewoon allebei leren. Tief op met je socio-blabla.
@Bismarck
Volgens jou verwar ik veel met moeilijk werk. Help me even. Ik zie niet wat er aan de opgaven uit 2012 veel is en ik zie niet wat er moeilijk aan is. Ik mag dan misschien de essentie gemist hebben, maar ik maakte dit soort “verhaaltjessommen” in de vijfde klas van de lagere school. Zonder rekenmachine. En ik had toen ook geen wiskunde in m’n pakket.
Verder heb je het over “het vertalen en oplossen van situaties waar de toekomstige schoolverlaters wel mee te maken kunnen krijgen”. Dat is inderdaad waar de huidige pedagogenkliek helemaal mee wegloopt. In het voortgezet onderwijs heet dat “competentiegericht leren”. Dat houdt zoveel in dat als je later in een schoenenwinkel gaat werken, je alleen maar veters hoeft te leren strikken. Het gáát niet om het vertalen en oplossen van situaties waar de toekomstige schoolverlaters wel mee te maken kunnen krijgen. Als dat zo zou zijn kun je wel stoppen met aardrijkskunde, geschiedenis, wiskunde – maar met die laatste hadden de alfamannetjes natuurlijk toch al nooit iets van begrepen. Het gaat erom dat je kennis in huis hebt en leert redeneren. Dat je kan volgen waar je mee bezig bent. Wat we nu aan het doen zijn, komt neer op google-het-maar. Kijk maar op wikipedia. Want daar staat alle kennis.
@IJsbrand:
Inderdaad, niks echt om je druk over te maken.
Die andere sommen zijn meer “begrijpend lezen”. Ze zijn niet makkelijker maar kunnen zelfs moeilijker zijn, als je een leesfoutje maakt dan ben je de bok..
Daarom heb ik toch echt liever opdracht 1,, dan al die lees sommetjes. van Opdracht 2 en 3.
@IJsbrand:
Dat is ook een van de redenen waarom we sommen zo schrijven, zodat we niet verward raken door lulverhaaltjes ;).
In grote lijnen onderschrijf ik wel wat je bedoelt, G.
Wat je schrijft over alfa-mannetjes, daar raak je een leuk punt. Want als we het hebben over verslonzen van wiskunde en rekenkunde of alle beta-vakken, dan geldt dat net zo voor de alfa-vakken.
Taal is niet hip en als het net zo “saai” is als beta vakken dan is het gedaan met onze kenniseconomie (overigens niet mijn mening maar een stelling die ik van enkele leraren hoorde). Kijk maar naar de hier al regelmatig voorbij komende, tenenkrommende teksten die voorbij komen van hoog tot laag. Spelfouten, stijlfouten, slordigheden, het is alom aanwezig. “Aan de taal en haar verval herkent men de beschaving van een land” stelde nota bene mijn leraar economie.
Algeheel desinteresse om je te verdiepen in iets, gemakzucht, easy money, verkeerde focus of falend onderwijs? Misschien wel falende leraren, ongeïnspireerd, tijdsdruk?
Toen ik in het middelbaar onderwijs stapte, 1977, was een rekenmachine verplicht. Ik begreep niks van dat ding, vond het leuker om dingen uit te werken en te begrijpen want op mijn Casio FX 80 kon ik niet meer herleiden hoe ik tot iets was gekomen. Maar verdomd als het niet waar is: je mocht het niet eens op papier uitwerken, want in de toekomst ging toch alles per computer.
Ik snap het onderliggende sentiment wel, dat het onderwijs steeds slechter wordt enzo, zo voel ik het zelf ook wel ergens, als ik de huidige generatie jongeren zie. Maar dat is meer een onderbuik gevoel. Random Jr. zit nu net in groep 7, en al zijn het niet zulke omvangrijke sommen als hierboven, breuken converteren naar dezelfde noemer wordt er al wel ingeramd, en de volgorde van bewerkingen krijgen ze ook. Over twee jaar, aan het eind van groep 8, moeten ze deze som wel kunnen doen. De een wat makkelijker dan de ander, en in 25 sommen zal de een wat minder fouten maken dan de ander, maar dat is aanleg.
Maar er is nu ook inderdaad meer aandacht voor verhalende sommen. Dat is helemaal niet verkeerd, want in de moderne maatschappij moet je uit een hoop informatiecrap de gegevens halen die je nodig hebt, en de rest discarden. En je door de crap geen rad voor ogen laten draaien, waardoor je mogelijk belazerd wordt. Dus ik denk dat het met het niveau van onderwijs nog wel meevalt, in ieder geval het basisonderwijs. Hoe het daarna gaat, weet ik nog niet…
Wat ik wel merk, is dat er meer van de ouders gevraagd wordt, als in thuisondersteuning bij de geleerde stof. De basisschool-leraren hebben minder tijd voor individuele aandacht. En dat gaat alleen maar erger worden, nu er meer rugzakjes-leerlingen uit het bijzonder onderwijs naar gewone basisscholen moeten. Frau Random doet al veel vrijwillig op school, maar dat is werk waarvoor geen kwalificatie voor nodig is. Nu is haar echter gevraagd om een zeer slechthorend kind te helpen leren lezen, en dat is toch echt iets voor een daarvoor opgeleid persoon.
Ah verdomme Bismarck, nou zit ik weer met dat verrekte basisschool liedje in mijn kop.
https://www.youtube.com/watch?v=4o_6TuOaMTg
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah!!!!!
Mijn Pa, natuurlunde leraar HAVO/VWO, liet mij examens uit 1975 maken toen ik in 1991 examen HAVO deed. Ik was daardoor voorbereid op het zwaarste… Wat een enorm verschil. Ik huppelde met een 9 de HAVO af.
IMHO: Het niveau van de mensheid is alleen maar aan het kelderen, met als grootste veroorzaker Hebzucht en Corruptie. Als je die twee goed beheerst, kom je tegenwoordig nl. het verst.
Stom geneuzel over de ruggetjes van kindertjes heen. Wat een verdraagzaamheid zeg. EN HET IS NATUURKUNDE! Natuurlunde is raar. Verder heb ik dit jaar – voor het eerst – een Pietenpak en een moderne calculator gekocht, met ZWARTE schmink. En daar ga ik lekker mee in metro 54 van 020 zitten. Van centraal naar Gein en dan heen en weer (zie drs. P.), allerlei berekeningen maken tot ik niet meer kan. Lekker dollen & grappen maken en her en der cadeautjes (samen rekenen c.q pepernoten tellen en dan gezamenlijk de nominale richtingscoëfficiënt van “1 of and’re hoek” berekenen) geven. Dat zal ze leren.
Gewoon iedereen bij zijn geboorte een drs-titel geven. probleem opgelost (vrij naar J& vE) .
Waar is die goeie ouwe tijd gebleven van de rekenlineaal? (ook bekend als de gokstok)
Het is niet zozeer hebzucht, maar luiheid en gemakzucht die de jeugd typeert.
Geen moeite willen doen voor zaken waar je geen zin in hebt.
Het onderwijs haakt daar op in (of is er misschien ook wel deels verantwoordelijk voor) met een mentaliteit van “Het moet natuurlijk wel leuk blijven, anders haakt de klas af”.
Die gedachtegang klopt natuurlijk wel ( taalonderwijs gericht op puur rijtjes en regeltjes stampen werkt bewezen slechter dan in een vreemde taal blijven communiceren over onderwerpen die de leerling aanspreken waarbij die leerling graag wil participeren en vanzelf de taal machtig wordt) maar er zijn grenzen.
G. geeft twee kanten van die grens aan. Aan de ene kant oervervelend rekenwerk waarbij hetzelfde trucje telkens herhaald moet worden en degene die dat het langst geconcentreerd foutloos weet te doen heeft gewonnen. Aan de andere kant geen enkele eis meer stellen aan enig denkvermogen of inspanning.
Zoals altijd ligt de waarheid in het midden.
Hoofdrekenvaardigheid is handig Het valt mij op hoeveel moeite de rekenmachinegeneratie heeft met in het buitenland prijzen in een vreemde valuta om te rekenen. Meestal is het iets van “een nul eraf en 30% erbij optellen”, maar de meesten zitten er of factoren naast of staan heel lang te peinzen.
Om dat dan direct op de eurocent nauwkeurig te moeten kunnen bepalen is ook weer overdreven. Als dat nodig is, pak je inderdaad maar een rekenmachine.
@Jackrandom, ik hoor helaas ook vaak dat niet slechthorende ouders hun kids totaal niet stimuleren om het leren lezen onder de knie te krijgen.
Wat T-Ring verder zegt, start niveau en houding van kids wordt zwaar bepaald door het niveau en houding van de ouders. En misschien valt daar wel veel te verbeteren? Ik zal zeker niet zeggen dat het kind er zelf niks aan kan doen, maar het krijgt nou niet zogezegd een steuntje in de rug vanuit huis.
@Chocotalis, de britten willen al hun spaties terug die we hier in Nederland niet tussen al die woorden in plakken 😉
“Het is niet zozeer hebzucht, maar luiheid en gemakzucht die de jeugd typeert.” (zegt Ploppo)
Ik begin me zo langzamerhand af te vragen wat de gemiddelde leeftijd van de gemiddelde RC reaguurder is. (Anders dan de som der jaren gedeel door het aantal reguurders, dat is.)
ja ja vroeger was alles veel beter of niet? kon je tenminste nog fatsoenlijk een [url=http://www.snelhuisverkopen.nl/huis-opkopen]huis opkopen[/url]