In Nederland worden morgen de doden herdacht. Niet alle, we beperken ons  tot hen-die-vielen in oorlogen. Of we dan ook de voormalige vijand moeten herdenken blijft een discussie, maar veel doden worden morgen genegeerd, waaronder de alcoholslachtoffers. In 2012 overleden in Nederland  4.693  mensen aan de gevolgen van het gebruik van alcohol. In Europa waren dat er 195.000, in de VS ongeveer 88.000 en wereldwijd ongeveer 3.300.000. El Salvador (wtf?) daarbij aan top. Een beetje kort door de bocht rekenen (5% toename over zeventig jaar) zet dat op een totaal van een dikke 65 miljoen alcoholdoden sinds 1945. Dat is nagenoeg gelijk aan de slachtoffers van ’40-’45!
Per jaar consumeert de populatie Nederlanders ouder dan 15 jaar gemiddeld 10 liter pure alcohol, (12 liter als we de geheelonthouders weglaten). de Nederlandse overheid verdiende in 2003 65 euro p.p. aan alcoholaccijnzen en harkte dus ongeveer 800 miljoen binnen. De kosten zijn het vijfvoudige. Ongeveer 3.2 miljard mag de belastingbetaler aftikken om de zatlap weer op gang te helpen (of af te voeren). Toch is het is makkelijker om een glas bier te kopen dan een glas melk. Er zijn veel meer café’s dan supermarkten. Zo komt men ook eenvoudiger aan een jonge borrel  dan een shot heroïne. Maar alcohol is gevaarlijker. Mensen worden er lamlendiger, aggresiever en veroorzaken ongelukken waarbij de dodencijfers alleen maar oplopen. Buiten de problemen die alcohol veroorzaakt voor anderen, heb je jezelf er ook aardig mee. Hart-en vaatziekten, leverdisfunctioneren, Alzenheimer, Parkinson, Korsakov, depressie, schizofrenie en niet op de laatste plaats: Kanker. In combinatie met overgewicht en/of roken: levensgevaarlijk. Alcohol is een drug en een van de hardste soort. Het volledig uitbannen van alcohol werkt averechts, dat heeft de VS in de jaren 20 al laten zien. Van een totaalverbod is in Nederland geen sprake. Hier kiest men voor de langzame, beheerste route. Het steeds verder terugdringen van gebruik van alcohol bij jongeren werkt wél. Kinderen drinken meetbaar minder, en het probleem wordt met succes aangepakt.
Maar goed. Zover zijn we nog lang niet, en in Holland al helemaal niet. Want na dodenherdenking op 4 mei, komt 5 mei: Bevrijdingsdag. De kruisjes zijn nog niet geslagen of de handjes gaan alweer in de lucht. Bevrijdingsdag is wat dat betreft gelijk aan Koningsdag of het WK voetbal: Oranje en zuipen.En wat drink je dan op zo’n dag?  Schnaps natuurlijk! Vergeet die discussies, vergeet die eeuwige haat! Geen grotere broeders dan drinkbroeders zeg ik altijd maar. Dit heerlijke Duitscher vocht kieper je het best naar binnen in een “Sex on the Beach“.  In de Retebunker aan de Rijksstraatweg hebben wij een mooi barretje ingericht, alwaar bartender Marco P. (die al 14 jaar geen daglicht heeft gezien)  het recept en de bereiding toont. De Peach Likeur is dus Perzikenschnaps.  Proost op die 65 miljoen slachtoffers!
Too long, did read en nu ga ik een borrel nemen want van die tekst wordt ik depressief.
de alcoholocaust maakt meer kapot dan je lief is…
Maar Ard van der Steur kent mensen die omgekomen zijn door marihuanagebruik. Levensgevaarlijke drug.
Een shot heroïne is echt wel problematischer dan een borrel, cspr. Die cijfers slaan op actueel gebruik, niet op wat er gebeurt als er 12 miljoen Nederlanders het bier laten staan en aan de heroïne gaan. Maar zuipen zuigt, yep.
Eens
Daar wil ik nog wel aan toevoegen: Het gevaar en probleem van drugs zit ‘m niet alleen in het effect maar ook in de toegankelijkheid. Alcohol heeft een lager effect dan Heroïne maar is veel toegankelijker. Dat maakt het “op dit moment” en in die context “gevaarlijker”.
overdenkingen voor op de zondag zullen we maar zeggen * schenkt zich nog een zelfgemaakt biertje in *
Het is vooral de overdaad die schaadt. Twee glaasjes wijn per dag hebben zelfs een positief effect op de gezondheid.
Helaas zitten er 6 glazen in een fles en een restje laten staan komt de wijn niet ten goede.
Dus gaat ie met z’n tweeën op. Drie glazen p.p. en daarmee heb je het positieve effect weer gecompenseerd.
De oplossing is dus een halve liter voortaan de standaard flesinhoud te maken.
Wat overigens raar blijft is dat Zweden met z’n extreem hoge alcohol accijns stukken meer alcoholslachtoffers kent dan Nederland.